Борисов поиска разговор с Порошенко за проблемите на българското малцинство в Украйна


Борисов поиска разговор с Порошенко за проблемите на българското малцинство в Украйна
14 Септември 2017, Четвъртък


На правителственото заседание вчера Красимир Каракачанов настоя да се вземат мерки за защита на правата на нашите сънародници в украинската страна

Автор: Десант

На заседанието си в сряда, по предложение на Красимир Каракачанов, Министерски съвет обсъди темата с приетия от украинския парламент закон за образованието, който ограничава правото на етническите малцинства да имат достъп до образование на техния майчин език.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов докладва пред премиера и министрите за проблемите на българското малцинство в Украйна, които поражда приемането на този закон.

Той гласи, че образованието на национален език, на малцинствен език, се ограничава само до детските градини и до началното образование, което на практика нарушава правата на българската общност там, заяви Каракачанов и призова нашето правителство да вземе необходимите мерки. 

"Трябва да защитим правата на нашите сънародници в Украйна, защото това не отговаря нито на европейски стандарти, нито на партньорски отношения", призовава патриотът.

По въпроса докладва вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и обясни, че законът засята не само България, но и други държави, с които се водят разговори за единодействие.

Премиерът Бойко Борисов разпореди да бъдат проведени разговори по темата между българския и украинския външен министър, както и между министрите на образованието. Лично той ще поиска в петък разговор с украинския президент Петро Порошенко.

Същевременно в писмо до министъра на външните работи Екатерина Захариева евродепутатът Ангел Джамбазки настоява за спешна реакция.

Евродепутатът припомни, че част от този закон противоречи на ангажимента, който Украйна е поела към ЕС и е в разрез с различни европейски регулации. В писмото си Джамбазки пише: „Предвид предстоящото ни председателство на Съвета на ЕС, смятам, че България трябва да заеме ясна позиция в защита на българското малцинство и прилагането и спазването на международните спогодби, включително и на поетите ангажименти към Европейския съюз“.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
14.09.2017 10:57:53
0
0
NAPOMNJAM,4E TOVA PRAVO NA BALGARITE KAKTO V UKRAINA TAKA I V DRUGI 4ASTI NA BIVSHIJAT S,S.S.R.
NE E BILO OTNEMANO DORI OT RUSKITE IMPERATORI! ZASLUGATA NA BALGARITE I DADENITE OT ZERTVI
ZA SAMATA UKRAINA E OGROMNA!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки