Близо 9 милиарда лева влизат в България за подпомагане на крайбрежния риболов


Близо 9 милиарда лева влизат в България за подпомагане на крайбрежния риболов
13 Септември 2017, Сряда


Европейските помощи обаче няма да стигнат до „малките“ рибари. Изискванията за кандидатстване за средствата са такива, че от тях могат да се възползват единици

Автор: Севдалина Пенева

В момента тече прием на документи в Министерството на земеделието и храните по така наречената мярка 1.7, свързана с подпомагане на крайбрежния непромишлен риболов.

С помощта на мярката се насърчават инвестиции, които добавят стойност към продуктите от риболов, по-специално като позволяват на рибарите да извършват преработване, предлагане на пазара и пряка продажба на собствения си улов.

Общият размер на безвъзмездна финансова помощ е за близо 9 милиарда лева. Минималният размер на допустимата безвъзмездна финансова помощ е 5 000 лева, а максималният - 200 000 лева.

Средствата, предвидени по програмата, са за закупуване основно на хладилна техника, обясни шефът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Тодор Ангелов.

Негови колеги са инициирали среща в рибарското селище в бургаския парк „Росенец“, за да обяснят изискванията по мярката и да запознаят хората от какво точно могат да се възползват.

Оказва се обаче, че тези милиарди няма да стигнат до обикновените рибари. Помощите са предвидени за юридически лица или еднолични търговци. Каквито в рибарското селище няма, категоричен е Димитър Янчев, председател на сдружение „Морска сговор“ в селището.

Очаквайте подробности по темата, както и интервю с директора на ИАРА Тодор Ангелов.


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Иванов
14.09.2017 18:01:04
1
0
Правите ли разлика от 9 000 000лв. и 9 000 000 000 лв.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки