Без пари: Само 3 700 лева месечно за пожарната безопасност за цяла Бургаска област


Без пари: Само 3 700 лева месечно за пожарната безопасност за цяла Бургаска област
13 Септември 2017, Сряда


С тези средства огнеборците трябва да покрият разходите за ток, вода, гориво, телефон и поддръжка на наличната техника в подразделенията на пожарната в бургаските общини

Автор: Светлана Николова

Точно 3 705 лева е лимитът на Регионалната дирекция по пожарна безопасност в Бургас. Това е общата сума, която се отпуска на областния център и се очаква финансовият ресурс да стигне за всичките 13 общини в област. Смущаваща равносметка направи ръководството на бургаската пожарна в навечерието на празника на огнеборците, който отбелязваме утре, на 14 септември.

Смешно ниската сума е предвидена месечно за разходи за ток, вода, телефони, гориво и поддръжка на наличната техника в пожарните служби във всички общини в Бургаска област. Очевидно е, че с толкова малко средства нито едно от тези пера не може да бъде изцяло покрито.



Това е един от най-сериозните проблеми, които постави днес шефът на бургаската пожарна комисар Васил Василев. Един от начините са справяне със ситуацията допреди година – две е бил дарения от физически лица, който обаче в момента е забранен със закон.

Тежка и тромава е процедурата за дарения от общини и държавни организации. Те са разрешени от закона, но за сметка на това прекалено късно стигат до предназначението си.

Комисар Василев даде за пример дарение от община Несебър – пари за закупуване на гориво, което обаче вече повече от четири месеца не може да пристигне по предназначение по различни бюрократични причини.

За сметка на ограничите средства за гориво, през тази година бургаските огнеборци са излизали по различни сигнали с 592 пъти повече в сравнение с миналата година.

Това обаче не е пречка за пожарникарите да изпълняват своя дълг и да реагират навреме в потушаване на сериозни огнени стихии като тази в бургаските села Изворище и горите край Банево.

Разбира се, има и добри новини, свързани с РДПБЗН – Бургас. Предстои саниране на сградата на пожарния участък в Поморие, в Карнобат пък започва изграждането на чисто нова сграда, която ще бъде оборудвана със средства от държавата.

Точно в 11,30 часа днес пред сградата на регионалната дирекция на пожарна безопасност в Бургас бе почетена паметта на загинали при изпълнение на служебния си дълг огнеборци. Венци и цветя на паметната плоча пред сградата бяха поднесени от Областна управа, Община Бургас, пожарникари-ветерани и настоящи огнеборци.



Пожарното дело в България има богата история и достижения, сравними в много отношения с развитите европейски страни. Редица поколения са дали своя принос за просперитета на пожарната сигурност като гаранция за ефективна борба с огнената стихия. 

Страната ни е сред инициаторите за създаване на първообраза от 1900 г. на днешната Международна асоциация на пожарните и спасителните служби (CTIF).

На третия конгрес на организацията в Будапеща през 1904 г. наши представители са Димитър Тролев, Руси Кожухаров и Найден Николов. Една година по-късно в София се организира Първият пожарникарски събор в България.

Както по цяла Европа, така и у нас обединяването на пожарните служби се провежда с цел подобряване и уеднаквяване на обучението и развитие на техническото въоръжение на службите.

Инициатори на събора са пожарни командири от страната със значителен опит и професионална подготовка. Това са командирът на столичната пожарна команда Димитър Тролев, командирът на пловдивската пожарна команда Георги Атанасов, командирът на бургаската пожарна команда Руси Кожухаров, пожарният командир на Татар Пазарджик (дн. гр . Пазарджик) Найден Николов и пожарният командир на Станимака (дн. гр. Асеновград) Тодор Боев.

В работата на събора вземат участие 17 пожарни командири и 10 командири на доброволни дружини.

Съборът е свикан на 14 септември 1905 г. в София и работи до 18 септември. Разискват се състоянието на пожарните команди и тяхната техническа въоръженост, правилата за устройство на градските пожарни команди, проектоустав за доброволните противопожарни дружини, мероприятия за подобряване на положението на пожарникарите, осигуряването им в случай на злополука и др. въпроси. Констатира се сериозно изоставане на пожарната защита в селата и малките градове.

През 1995 г. с Решение № 385 на Министерския съвет на Р България датата 14 септември (откриването на Първия пожарникарски събор) е обявена за Професионален празник на служителите на Национална служба “Пожарна безопасност и защита на населението”, с което е възстановена традицията. По решение на Първия пожарникарски събор тази дата да се отбелязва като патронен празник на пожарните команди в страната.






В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки