Отлитат ли вече по-късно щъркелите на юг


Отлитат ли вече по-късно щъркелите на юг
13 Септември 2017, Сряда


Въпреки тенденциите част от прелетните птици да остават да зимуват у нас, миграцията им върви по план, категорични са специалистите

Автор: Диана Славчева

„Тези дни, почти в средата на септември, забелязах ято щъркели да кръжат над шосето към бургаския квартал Крайморие. Много се учудих, тъй като досега винаги докъм края на август те вече са отлетели на юг. Да не би заради продължителните горещини у нас миграцията им да се забавя?“ - този въпрос задава в писмо до редакцията нашата читателка Доротея Иванова от Бургас.

Свързахме се за коментар с главния уредник на природонаучния музей в морския град д-р Светла Далакчиева, която уточни, че в действителност около 24-25 август се регистрира най-големият пик в отлитането на щъркелите към топлите страни. Тогава по миграционната птича магистрала Виа Понтика потеглят на ден по около 20-30 хиляди птици .

Напълно е възможно, по думите й, нашата читателка всъщност да е видяла ято черни щъркели, които традиционно си тръгват малко по-късно от белите си събратя. Те се различават по това, че тяхното ято е по-малобройно – състои се обикновено от около стотина-двеста екземпляра, докато белите щъркели се групират по хиляди за отлитане по дългия си път на юг.

Д-р Далакчиева не отрича, че съществува тенденция част от белите щъркели да остават да зимуват по нашите ширини. Миналата година край бунището в Равнец например са установени 4-5 птици от този вид, които са прекарали зимата тук. Но като цяло миграцията на прелетните хвъркати си върви по обичайния план.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки