Географският център на България на Кръстовден ще бъде недостъпен


Географският център на България на Кръстовден ще бъде недостъпен
Снимка: АПИ
Ключови думи: Узана, път, стар мост, ремонт
13 Септември 2017, Сряда


Вижте как може да се стигне все пак до него по алтернативен маршрут

Автор: Десант

На 14 септември, Кръстовден, от 10 до 17 часа ще бъде ограничено движението на всички превозни средства по третокласния път, свързващ Габрово с географския център на България – старопланинската местност Узана. ще бъдат допускани само превозни средства със специален режим на движение.

Временната организация е за монтиране на главни греди на мостово съоръжение над река Паничарка, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура".

Мостът е построен в периода 1880-1886 г. с каменна конструкция, а през 1974 г. е уширен двустранно до сегашния му габарит със стоманобетонна плоча.

През февруари т. г. обаче дясната стоманобетонова конзола се поврежда. От АПИ незабавно са предприели мерки за укрепване на съществуващото и изграждане на ново съоръжение от източната страна на моста. Напълно е ограничено движението на товарните автомобили над 3,5 тона.

Третокласният път ІІІ-5006 е единствената връзка от габровския квартал „Радецки“ към селата Зелено дърво и Стоманеците, и оттам до Узана.

Отскоро до пъпа на България е възможно да се стигне от юг през Химитлийския проход. Пътят е черен, но наскоро възстановен и в момента е в идеално състояние. До него се стига, като по подбалканския път се отбие към Горно Сахране, а оттам се продължи към село Ясеново, откъдето започва трасето до Узана. 

Виж още по темата


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки