Единственият музей на риболова и лодкостроенето по Дунав е осветен лично от патриарха


Единственият музей на риболова и лодкостроенето по Дунав е осветен лично от патриарха
Снимки: Исторически музей - Тутракан
13 Септември 2017, Сряда


В Тутракан се намира и автентична рибарска махала, запазила за поколенията духа на миналия век

Автор: Яна Славянска

Малко известен факт е, че музеят на риболова и лодкостроенето, който се намира в Тутракан, е единственият музей в България, осветен лично от български патриарх. Това сторва на Никулден през 2013 г. патриарх Неофит.

Всъщност етнографската експозиция „Дунавски риболов и лодкостроене”, открита през 1974 г., е и единствената подобна в страните по поречието на голямата европейска река. Целта й е да съхрани богатата материална и духовна култура, обществено устройство и бит на българите от крайдунавските рибарски селища.

Експонатите изпълват 7 зали в сграда паметник на културата от началото на ХХ в. В хронологическа последователност са представени оригинални риболовни уреди от древността и използвани в съвремието уреди и съоръжения. Показани са оригинални въдици от кост и мед, харпуни, глинени тежести за рибарски мрежи, железни сапкъни, кърмаци, различни видове мрежи, изработвани от растителни влакна от тутраканските рибари – орие, дифан, ян, ласперник, чигарница, сетка, скомбрелница, уклейник, сертме и.др. - уточнява сайтът на музея. 



Експозицията допълват фотоси и графики, които представят начина на риболов в селищата по Долния Дунав, както и два интериора, даващи представа за вътрешната уредба на жилищата на рибарите и духовната им култура.

Място е отделено и на лодкостроенето, което се развива в този край още от римския период. В античния кастел Трансмариска е съществувал прототип на съвременните кораборемонтни предприятия - тогава само работилница за ремонт на плавателни съдове. 

През своето хилядолетно съществуване Тутракан е свързан неизменно с риболова, с плетенето на рибарски мрежи и с лодкарските си работилници. С този древен занаят и поминък са се занимавали цели родове и фамилии. Градът дълго време е бил център на дунавския риболов.

В началото на ХХ век Тутракан има повече от 5000 рибари, а на рибарския пристан е могло да се видят над 1000 лодки!

Освен уникалния музей, в дунавския град се намира и единственото в България естествено обособило се по поречието на Дунав рибарско селище. Архитектурен комплекс “Рибарската махала”, сгушен в североизточната част на Тутракан, е съхранен за поколенията в своя автентичен вид с рибарските мрежи, с лодкарските работилници и рибарските къщи.



Махалата е паметник на културата от национално значение с висока степен на автентичност. До началото на ХХ век в нея живеят 1437 рибарски семейства, като броят на професионалните рибари нараства на 2296 души при население 7926 жители на града, изтъкват от музея. Независимо от настъпилите превратности в съдбата на Южна Добруджа до 40-те години на миналия век общият брой на риболовците достига до около 5000 души, а на “рибния пристан” има 1300 двуостри рибарски лодки. 


В категории: Репортажи , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки