Наши депутати обсъдиха с представители на Венецианската комисия съдебната реформа


Наши депутати обсъдиха с представители на Венецианската комисия съдебната реформа
12 Септември 2017, Вторник


Патриотите са притеснени, че се правят се опити от страна на определени политически сили и НПО да кадруват и да овладяват родната система на правораздаването 

Автор: Десант

Представители на Европейската комисия за демокрация чрез право - известна повече като Венецианската комисия, и депутати от парламентарните политически сили разговаряха в Народното събрание за хода на съдебната реформа у нас след последните промени в конституцията. Срещата е по искане на комисията.

По думите на Данаил Кирилов от ГЕРБ, докладът на Венецианската комисия ще е готов след около две седмици. Той уточни, че мисията на гостите е да проверят напредъка след поправките в конституцията, свързани със съдебната реформа.

От страна на „Обединени патриоти" в разговорите се включиха Борис Ячев – секретар на ПГ и председател на Комисията за конфликт на интереси и парламентарна етика, Емил Димитров – председател на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата; Христиан Митев – заместник-председател на Комисията по правни въпроси, Борис Вангелов – заместник-председател на Комисията по отбрана и Павел Шопов – заместник-председател на Комисията по вероизповеданията и права на човека.



„Правят се опити от страна на определени политически сили и НПО да кадруват и да овладяват съдебната система, включително чрез опити за законодателни промени и намеса в работата на независими органи като Народното събрание и ВСС“, бяха категорични патриотите.

Те изразиха и притесненията си, че понякога когато под натиск се приемат закони, а това може да легитимира правомощия или възможности за създаване на паралелна власт в съдебната система или да е част от политически игри, платформи или ПР на политически партии, които не са успели да влязат в парламента.

Според анализа на „Обединени патриоти“ е твърде рано да се даде и да се направи последваща оценка на въздействието на приетите промени в ЗСВ през 2016 г.

„Безспорно определяме като положително разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия, прекият избор на членовете на ВСС от магистратската квота от съдиите и прокурорите, затова и сме подкрепили тези промени при гласуването им в НС. Нещо повече, магистратите в България дадоха положителна оценка за тези изменения“, посочват от ПГ на „Обединени патриоти“.

Те бяха категорични, че държат на независимостта на съдебната власт и за това са подкрепили всички промени, „но не и да даваме инструментариум да я провъзгласяваме за законодателна такава. Има разделение на властите – все пак и все още сме парламентарна република“.

Валери Жаблянов от БСП посочи, че неговата политическа сила и представителите на Венецианската комисия са говорили за основните структурни и кадрови проблеми в съдебния сектор. Социалистите са потвърдили позицията си за реформата: разделянето на ВСС на две колегии автоматично няма да доведе до подобряване на качеството на правосъдието.

Целта ни е то да стигне до всеки български гражданин, а не да се превръща в политически лозунг, обобщи Жаблянов.

Съдебната реформа не може да се свежда до един или друг избор. Така депутатът отговори на въпрос за новия председател на ВАС Георги Чолаков.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки