Как се диагностицира педофилията сред учителите


Как се диагностицира педофилията сред учителите
12 Септември 2017, Вторник


И проблемът със шизофренията сред педагогическия персонал

Автор: Десант

Законовото изискване всички преподаватели да се явяват на ежегоден преглед при психиатър не спомага по никакъв начин за здравето на практикуващите професията и може да се превърне в параван за административен произвол срещу тях. Това коментираха в студиото на „Тази сутрин” психиатърът д-р Цветислава Гълъбова, Юлиян Петров от КТ „Подкрепа” и Ема Черногорска от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система.

По мнението на д-р Гълъбова, наличието на дадено заболяване не прави само по себе си даден човек опасен.

В списъка има общо 8 болести, за които преподавателите трябва да бъдат проверявани. Наред с  
шизофренните, налудни и афективни разстройства,  злоупотребата с алкохол и психоактивни вещества, епилепсия, деменция и Алцхаймер и пр., се нарежда и педофилията.

„С колегите се шегувахме как се диагностицира педофилия и като я диагностицираме като лекари, имаме ли право да разкрием на съответните органи”. В тази връзка психиатърката посочи, че наредбата я задължава да съобщи на директора на училището за състоянието на подчинените му, докато Наказателният кодекс й забранява да прави това.

Синдикалистът Юлиян Петров пък отбеляза в ефира на медията, че спорните текстове могат да доведат и до тежки съдебни дела, защото, например, наличието на шизофрения води до забрана за изпълняване на учителската професия, но, в същото време, в случая има и защита от уволнение. Така магистратите ще трябва да преценят коя наредба се прилага и коя – не.

​Припомняме, че вчера, 11 септември, Министерството на образованието и науката обяви, че е съгсъгласувало новия проект за изменение на Наредба №4 на здравното ведомство, приета на основание Закона за предучилищното и училищното образование.

Към момента Наредбата регламентира, че лицата, заемащи длъжността педагогически специалист, подлежат ежегодно на задължителен медицински преглед и представят пред работодателя си документ за проведен медицински преглед, удостоверяващ липсата на тези заболявания в срок до 30 септември.

С промените в новия проект на нормативния акт Министерството на здравеопазването предлага да отпадне периодичността на задължителните медицински прегледи. Отпада и срокът, в който да се провеждат прегледите, а именно до 30 септември.

Тази промяна се налага най-вече защото посочените в Наредбата заболявания са тежки и периодът за развиване на част от тях е различен, а обвързването му с фиксирани срокове не е целесъобразно.


В категории: Репортажи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Павлин
18.09.2018 03:27:24
0
0
Добре, кажете ми едно.. Аз като болен от шизофрения, макар да не ми личи, преди да се разболее учех за педагог, учител по английски. Как така сега(след заболяването) ще ми се забрани да преподавам, жертва бях на педофил като малък, а сега не мога и да практикува. Какво се очаква от мен, да си сменя професията??
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки