Погранични села в Западна България пропищяха от вълци


Погранични села в Западна България пропищяха от вълци
Снимка: Юг News
12 Септември 2017, Вторник


Хищниците нямат страх от нищо, а премията за отстрелян от ловците вреден дивеч е намалена наполовина

Автор: Десант

Разположените в близост до държавната ни граница с Република Македония малки погранични селца Църварица, Илия и Раково пропищяха от вълчи набези това лято, оплакват се местни пред Юг News.

Наскоро хищниците издебнали и разкъсали три кози от стадото на Йордан Миленински.

„И други години лятото вълци са нападали стадата и кошарите в този район, ама това лято е истински ад. Нямат страх хищниците от нищо, чуваме ги как вият по билото на баира наблизо. И как ще ги е страх, като няма хора. Всичко е обрасло с храсталаци и е станало вълчарник по тия села. Ще продаваме животните. Няма смисъл, само трупаме загуби“, коментира ситуацията църваришкия кмет Георги Укалски, от чието стадо преди време зверовете задигнали две ярета. 

В същото време, ловно-рибарското дружество в Кюстендил неотдавна е намалило наполовина премията при отстрелян вреден дивеч. Това станало на извънредно заседание на управителния съвет след съмнения за измами с възнаграждението.

За отстрелян вълк премията вече ще е 50 лева, срещу досегашните 100 лева, за чакал – 15 лева, за лисица – 5 лева. Ловци от някои дружинки предали само за седмица 8 убити чакала и 3 лисици, при това – замразени. Предната седмица докарали 10 чакала, докато досега не предали нито един хищник и бездействали. За една година на ловци от Кюстендилско са изплатени 8500 лева за отстреляни хищници, посочва секретарят на дружество „Елен“ Венко Калинчев.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки