Балкански синдром: Митничари просят пари за кафе


Балкански синдром: Митничари просят пари за кафе
В България проблем нямаше, но оттатък границата се започна с просенето на пари за почерпка, разказва потърпевш шофьор, заснел рекета със скрита камера
11 Септември 2017, Понеделник


Практиката е една и съща по пътя от България към Западна Европа, през Сърбия и Хърватска

Автор: Янко Крумов

Шофьори на камиони, които пътуват от или през България към Западна Европа, се оплакват масово от рекет, осъществяван от митничари. На всяка граница те са принудени да оставят десетки, а понякога и стотици евро под формата на “пари за кафенце”, разказва репортаж в сутрешния блок на Нова телевизия.

Един от потърпевшите е Красимир Петров - дългогодишен шофьор по пътищата на Европа, преминал стотици граници. Скрита камера го придружава по време на поредния му маршрут от над 1000 километра.

На българо-сръбската граница всички документи за камиона и товара в него са налице. От българската страна на граничен пункт “Калотина” Красимир преминава без перипетии. Спира до сръбската контролна будка и там се чува фразата: "Пари за кафе?" Това е паролата, с която граничните служители си искат своето.

Красимир подава 5 евро и не получава ресто. Същото се повтаря и на следващия контролен пункт на границата.

"Има ли за кафенце?"

Давайки “парите” за кафенце, Краси получава пломба, за да пломбира товара си.


Граничният служител дори не си прави труда да отиде да я сложи лично, както е по правилата. Камионът приближава сърбо-хърватската граница и един от пунктовете от сръбската страна. След преглед на документите отново се чува познатата парола.

"Ти си дал за кафенце? За кафенце дал ли си?" Тук “кафето” за сръбския митничар “струва” 5 евро.

Красимир продължава към хърватския пост на ГКПП "Батровци". И отново същата ситуация: "Кажи ми нещо за нас има ли? За кафе имаш ли?" Следва проверка на документацията на камиона в сградата на митницата. И тук служителят не пропуска да си изпроси почерпка.

Преминаването на граница с камион е по-сложно от това с лек автомобил. Всеки граничен пункт има няколко контролни точки от двете страни на браздата. В почти всяка будка или гишенце искат отчисление.

Красимир прави равносметката: "Олекнахме с 50 евро. Пари за кафе, за цигари, това е ключовата дума, с която си искат от шофьорите. Това си е изнудване!"

За един курс от България до Западна Европа и обратно всеки шофьор трябва да подготви поне 50 евро за скъпото митничарско кафе. Пари, които шофьорите плащат, само и единствено, за да преминат.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки