Крадливи счетоводителки се уредили с по-високи пенсии чрез фалшиви документи


Крадливи счетоводителки се уредили с по-високи пенсии чрез фалшиви документи
11 Септември 2017, Понеделник


Живка Хр. и Тамара Т. от Варна ще отговарят пред съда и за длъжностно присвояване на 46 110 лева от акционерното дружество „Залива 47 СП“ АД

Автор: Янко Крумов

На съд с обвинителен акт на Районната прокуратура във Варна са предадени главната счетоводителка Живка Хр. и счетоводителката Тамара Т. от фирма „Залива 47 СП“ АД. Това съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна.

Двете подсъдими ще отговарят за длъжностно присвояване на средства на акционерното дружество, извършено като продължавано престъпление сами и в съучастие.

Живка Хр. пък – и за съставяне на фалшив документ. Става въпрос за издаване на удостоверения за пенсия и трудови книжки за двете подсъдими и за съпруга на главната счетоводителка, в които бил удостоверен завишен осигурителен праг.

Присвоената чрез съучастието на двете подсъдими сума е в размер общо на 46 110 лева. Престъпленията от двете подсъдими са извършени в периода от 2005 до 2011 год. за главната счетоводителка Живка Хр. и в периода от 2005 до 2006 г. – за Тамара Т.

След като напуснала работа като главна счетоводителка, в дружеството започнала проверка на информацията, която се подавала за осигурените служители на фирмата  в ТД на НАП във Варна.

Така било установено, че Живка Хр. била осигурявана на най-високия осигурителен доход за страната към момента, което не отговаряло на разплащателните ведомости.

При ревизията се установило, че и Тамара Т., и съпругът на Живка Хр. са осигурявани също на по-високи осигурителни доходи с цел получаване на по-високи пенсии и ползване на обезщетения. 

Съдебно-счетоводната експертиза по делото доказала, че от 2005 до 2011 год. присвоените суми чрез деклариране на завишените осигурителни доходи и платените от фирмата осигурителни вноски от подсъдимата Живка Хр. възлизат на 43 933 лева, а на Тамара Т. – 5368 лева.

След като действията им били разкрити и срещу тях започнало досъдебното производство, подсъдимите са възстановили изцяло присвоената сума на дружеството.

Делото срещу 64-годишната Живка Хр. и 68-годишната й съучастничка Тамара Т. предстои да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки