Археолози: Голямата базилика в Плиска се реставрира погрешно


Археолози: Голямата базилика в Плиска се реставрира погрешно
Снимка: Архив "Десант"
11 Септември 2017, Понеделник


Голямата базилика е била поне 5-6 метра по-ниска. Вижте какво още смущава специалистите

Автор: Десант

Голямата базилика в Плиска се реставрира погрешно, заявиха на пресконференция тези дни археолозите проф. Станислав Станилов, доц. д-р Павел Георгиев и гл. ас. д-р Янко Димитров.

По думите им самата сграда е била поне 5-6 метра по-ниска отколкото в момента се цели да бъде възстановена.

Според доц. Павел Георгиев, който откри свещения кладенец в първата ни столица, тези грешки са започнали още с първите проекти на арх. Теофил Теофилов, като освен височината е сгрешена и конструкцията.

"Тя е с кораби странично, които са двуетажни, а не се направи такова нещо. Подмени се и конструктивно - тухлените пояси бяха заменени с каменни. Сега при новия реновиран проект на арх. Юлий Фърков се минава вече отново на тухла и става един дисонанс. От север е по един начин, от юг е по друг начин", посочи доц. Георгиев.

Археолозите са обърнали внимание на тези факти, но засега са получили само обещания, че "ще се коригират нещата".

Доц. Георгиев алармира също, че се гради върху старите конструкции, а някои от основите са амортизирани и преди това трябва да се укрепят - нещо, което обаче не е направено. Така стеклата се ситуация може да стане опасна, тъй като не се знае при един земетръс какво би могло да стане с възстановката, притеснява се още доц. Павел Георгиев.

​Междувременно, преди броени дни в близост до арената в първата българска столица Плиска бе разкрито ново водохранилище с размери 4 на 2 метра. То се оказа снабдено и с водопровод и по всяка вероятност е било използвано и следстоличния период на глада – края на Х - началото на ХІ век.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки