От май досега са конфискувани над 4,5 тона риба и близо 40 километра мрежи


От май досега са конфискувани над 4,5 тона риба и близо 40 километра мрежи
Снимка: ИАРА
11 Септември 2017, Понеделник


Над 5500 са проверките на ИАРА по река Дунав, в Черно море, на пристанищата, в търговската мрежа и по язоривите у нас

Автор: Десант

Близо 40 километра хрилни мрежи, 630 винтера и 15 т.нар. „комбайни“ с обща дължина 1840 метра са заловени с констативни протоколи при проверки на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) от началото на май досега, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Конфискувани са още 820 кг черна морска мида и над 3700 кг риба. Над 800 кг от това количество е дарено на социалните служби, а останалитата жива риба и мидите са върнати незабавно във водата.

Общо над 5500 са проверките, като те са извършени по река Дунав, в Черно море, на пристанище при разтоварване, в търговската мрежа, във вътрешните водоеми и за нерегламентирана продажба на риба и рибни продукти по пътните участъци за последните три месеца. Близо 520 са установените нарушения, за които са съставени актове.

За настоящата риболовна година са издадени общо 128 000 билети за любителски риболов, 65 са разрешителните за стопански риболов и 580 са удостоверения за извършване на стопански риболов в Черно море и по река Дунав за 2017 г.

Обект на съвместен контрол с други контролни организации, както и на международните съвместни инспекции, са били и териториалните води на България и Румъния, български и румънски острови, както и канали по двата бряга на река Дунав и на островите. 

През август в Бургас бе проведено и обществено обсъждане на предвиждани промени в Закона за рибарството и аквакултурите. Дискутирана беше възможността за отпадане на задължението за попълване на риболовен дневник от лицата, извършващи стопански риболов с риболовни кораби с обща дължина под 10 метра. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки