На живот и смърт: Положението с кръвта за преливане в Бургас е критично


На живот и смърт: Положението с кръвта за преливане в Бургас е критично
Снимки: УМБАЛ-Бургас и Авторът
08 Септември 2017, Петък


Хладилните витрини в отделението по трансфузионна хематология са празни

Автор: Диана Славчева

Критично е положението с кръводаряването в Бургас. Хладилните шкафове в Отделението по трансфузионна хематология са празни.

В края на летния сезон обикновено се усеща дефицит на кръвни продукти, поради факта, че в последните месеци населението в региона се увеличава значително. Пътните произшествия с нуждаещи се от кръвопреливане тежко пострадали също са често явление.

Отдавна съществува несъответствие между интензивността на развитието на района и  капацитета на т.нар. Кръвен център.

Тежките сърдечни операции, които допреди години се правеха в София, днес вече са ежедневие в Бургас. Но за всяка една от тях трябва да има приготвени поне 4 сака с кръв за преливане.

Както картинно описва ситуацията началникът на Отделението по трансфузионна хематология д-р Тодор Бояджиев, това е все едно да захранваш с питейна вода „Слънчев бряг“ по водопровод със сечение половин цол“.


Хладилните шкафове в бургаския Кръвен център са празни

В УМБАЛ-Бургас почти перманентно се организират кръводарителски акции. В момента също тече такава кампания, която ще продължи, докато бъдат събрани нужните количества кръв.

За съжаление, кръводарителите стават все по-малко.

Пътят на кръвта от взимането й до пациентите, които се нуждаят от нея, е дълъг. Взетите в Бургас кръвни продукти се транспортират до районния център по трансфузионна хематология  в Стара Загора, където се обработват и се връщат обратно в морския град.

Засега транспортът до Стара Загора се осъществява само в два дни седмично, но вече е договорено той да става по-регулярно.

Базата, в която се помещава Кръвният център в Бургас, е от 1969 г. и отдавна е отесняла за отделението. Край вратата, зад която се дарява кръв, все още стоя стари агитационни черно-бели материали от времето на соца.



Оптимистичната новина е, че до края на годината то ще се премести в новия си дом – в отремонтиран стар корпус на лечебното заведение и така от 200 квадратни метра площ, която заема сега, вече ще се шири на 1100 квадрата.

В новия му „дом“ ще бъде обособен и малък музеен кът, проследяващ историята на здравеопазването в Бургас. Д-р Бояджиев отдавна събира експонатите за сбирката – стари медицински инструменти, специализирана литература и пр. Приготвил е и едно шише зехтин и червена боя – идеята е мазнината да се превари и оцвети, така че с нея да се напълнят музейните „сакове с кръв за преливане“. Място в експозицията ще намери и портрета на Иван Воденичаров – основателя на „Кабинет по кръвопреливане“ в морския град, явяващ се първообраз на днешния кръвен център.

Кой може да дари кръв и опасно ли е това

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея, може да стане дарител. 

Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

Количествено дарената кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено – за 3-4 седмици.

Съгласно Кодекса на труда, кръводарителите получават 2 дни платен отпуск, подкрепителна закуска и подарък, а при изрично изявено желание и резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група. Често обаче работодателите отказват на служителите си полагащият им се след кръводаряване отпуск, което е една от причините доброволците да стават все по-малко.

Има обаче случаи, при които не се допуска даряването на кръв. Не могат да бъдат кръводарители  хора, които страдат от заболявания като СПИН, хепатит, сифилис, туберкулоза, токсоплазмоза, бруцелоза, отосклероза и Мениеров синдром, бронхит, алергии, хроничен остеомиелит и деформации на костите, ревматизъм, язва на стомаха или дванадесетопръстника, псориазис, екземи по кожата, глаукома и т.н.

Противопоказани са всички остри заразни болести (през време на боледуването и реконвалесцентния период). Тези, които са имали контакт със заразно болни – за период, равен на инкубационния, също не могат да даряват кръв. Проблем е наличието на сърдечносъдово заболяване, тропически инфекции, костно-мозъчни, бъбречни и чернодробни дефицити.

Заради подобни случаи, на месец отпадат по 200-300 кръводарители.

Иначе, по мнението на специалистите, кръводаряването е полезно. То стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма.


В категории: Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки