Би Би Си: България има най-бързо свиващото се население в света, но не иска чужденци


Би Би Си: България има най-бързо свиващото се население в света, но не иска чужденци
07 Септември 2017, Четвъртък


„България няма нужда от необразовани бежанци, нито българското общество ще приеме образовани мигранти с умения”, заявява вицепремиерът Валери Симеонов

Автор: Десант

България има най-бързо свиващото се население в света. Тя вече е изгубила 1/5 от населението си от 90-те години насам. Какво обаче означава това, за хората, които остават в страната?

На този въпрос се опитва да отговори Рут Алекзандър от Би Би Си (BBC), в пространен материал за демографската криза у нас.

„Всичките ми приятели, с които отраснах, си тръгнаха отдавна”, заявява Стоян Евтимов, млад жител на пернишкото село Пещера. 

Той има късмет да намери работа, а едновременно с това е част от фолклорен състав и организира ежегоден фестивал, с който иска да възроди интереса към традиционната сватбарска музика и самото село. 

Въпреки това признава, че в един момент ще му се наложи да си тръгне, защото най-малкото „е невъзможно да намериш някой, за когото да се ожениш” в околността. Младите хора са изчезнали!

В британската статия се обръща внимание на факта, че след социализма и разпада на земеделските кооперативи емиграцията от българските села към големите градове и чужбина придобива огромни измерения.

Изтъкват се и прогнозите, че до 2050 г. населението на страната ни ще е 5,5 милиона души, а до края на века – наполовина на сегашното.

Последното бебе в с. Пещера е родено преди десетилетие, а днес същото малко момиче и майка му живеят в Кипър. Това разказва магазинерката Стефка, чийто двама синове отдавна са в големия град.
Алекзандър се среща и с други добре познати у нас персонажи – възрастни жители на села с под 20 души, в които училищата, магазините и транспортните връзки отдавна не съществуват.

„Родена съм в това село и го помня, когато беше пълно с хора. Беше забавен и хубав живот”, разказва Баба Станка от Смиров дол, докато чака колата-магазин, която снабдява малкото останали жители с провизии.

На нейната улица е останала да живее само тя.

Британската обществена медия отчита, че българското правителство взима различни мерки срещу обезлюдяването, но те са насочени само към етнически българи.

„България няма нужда от необразовани бежанци, нито българското общество ще приеме образовани мигранти с умения”, заявява вицепремиерът Валери Симеонов пред Би Би Си. Журналистът отчита, че Симеонов е излъчен от „антиимигрантската” коалиция Обединени патриоти. 

„Те имат различна култура, различна религия и ежедневни навици. Слава Богу, България е една от най-добре защитените страни от мигрантската вълна към Европа”, продължава Симеонов, визирайки оградата по границата с Турция.

По сметки на Би Би Си, страната ни е приела 50 души от милионите мигранти, влезли на континента между 2015 и 2017 г.

„Ясно е, че българското правителство не гледа на имиграцията като възможна мярка срещу обезлюдяването в страната. То е пълно с идеи как да се увеличат българските бебета, но в провинцията имат чувството, че политиците говорят, а не действат”, коментира статията.

„Изоставени сме от всички – от управниците, и от Бог”, смята Боян, жител на Калотинци, чието население се е стопило от 600 на 13 души.  

ИзточникBBC


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки