Уникални камбани от цяла България влизат в изложба „Между Бога и хората“


Уникални камбани от цяла България влизат в изложба „Между Бога и хората“
Снимка: РИМ-Бургас
07 Септември 2017, Четвъртък


Експозицията е в рамките на международна конференция, която представя в Бургас иновации за дигитализиране на културното и научно наследство

Автор: Десант

Учени от цял свят дискутират от днес в Бургас проблемите на дигиталното представяне на културното и научно наследство. Морският град е домакин на седмата международна конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство” (DIPP2017), която се провежда под патронажа на ЮНЕСКО и с подкрепата на Национален фонд „Научни изследвания“ и ще продължи до 9 септември.

На форума ще бъдат представени иновации, проекти, научни и научно-приложни разработки в областта на цифровизацията, документирането, архивирането, представянето и опазването на световно и национално материално и нематериално културно и научно наследство. Основен фокус е осигуряването на отворен достъп до цифровизирано национално културно и научно наследство и следването на устойчиви политики за продължаващо му цифрово съхранение и опазване. С приоритет е направление цифровото представяне и съхранение на паметници на културата и историята в условия на риск.

На конференцията ще бъдат демонстрирани иновативни технологии и прототипи, в т.ч. цифрови хранилища, цифрови архиви, виртуални музеи и цифрови библиотеки, резултат на утвърдени практики и постижения в областта. Опит в тази посока ще обменят обществени и специализирани библиотеки, музеи, галерии, архиви, центрове, изследователски институции и университети - както национални, така и чуждестранни.

В рамките на конференцията се организират и четири съпътстващи събития: семинар и национален информационен ден „Отворен достъп до научни публикации и данни“; Национален информационен ден „Иновативни екосистеми с цифрово културно съдържание“; Национален информационен ден „Сериозни образователни игри за нови образователни приложения“ и изложбата „Между Бога и хората“​​, която включва фотоархив на уникални камбани от цяла България. 

Атрактивната експозиция е подготвена от екип на Институт по математика и информатика към Българска академия на науките по проектите BELL и BELLKNOW. Покрай cнимките, може да се видят и пacпopтитe, кoитo дaвaт пълнa инфopмaция зa кaмбaнитe – кoлкo тeжaт, кoлкo гoлeми ca, нa кoлкo гoдини ca, кaкви пpoмeни e нaнecлo нaд тях вpeмeтo.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
КОТКАТА
07.09.2017 17:41:00
0
0
КЪДЕ?!?!?! 5 пъти я четох тая "статия" и най-важното го няма!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки