Нов мемориал почита паметта на воините от славната VІ-а Бдинска дивизия


Нов мемориал почита паметта на воините от славната VІ-а Бдинска дивизия
Снимка: MediaNews.BG
07 Септември 2017, Четвъртък


Войсковото съединение се сражава героично по време на освобождаването на Добруджа

Автор: Десант

Край село Козлодуйци, община Добрич, днес ще бъде открит паметник на загиналите воини от
VI-та Бдинска дивизия по време на освобождаването на Добруджа.

Мемориалът е изграден със средства, осигурени от общината и дарители от цялата страна. Той е издигнат в чест на битката на Шеста бдинска дивизия в дните от 5 до 7 септември 1916 г. Върху паметните плочи на него са изписани имената на повече от 600 загинали войници.

По думите на Георги Димитров от Съюза на офицерите и сержантите от запаса в Добрич битката на Козлодуйския и Врачанския полк е една от най-героичните в историята ни: Този полк може да се отъждестви с подвига на защитниците на Шипка заедно с техният командир - полковник Таслаков, подчерта Димитров пред БНР.

Първоначално името на паметника бе „Паметен знак на 36-ти пехотен Козлодуйски полк“, но с решение на областната комисия „Военни паметници“ то бе променено на „Монумент на VІ-а пехотна Бдинска дивизия“.  Целта бе да се отдаде почит и на воините от 35-и Врачански полк, които заедно с 36-ти пехотен Козлодуйски полк са били част от едно войсково съединение и са действали заедно в дните на Добричката епопея.

Освен техните имена, изписани са и редниците и офицерите от 6-а пионерна дружина и 2-и артилерийски полк, които също са част от 6-а Бдинска дивизия. 

Мемориалът ще се издига в долината между селата Козлодуйци и Росеново, на мястото, където са се водили сражения. Там през 1917 г. е бил поставен паметен знак. Заради откриването на новия паметник днес от 14 до 20 часа пътят между селата Козлодуйци и Росеново ще бъде затворен.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки