Все повече българи, заминали да учат или работят в чужбина, се връщат в родината си


Все повече българи, заминали да учат или работят в чужбина, се връщат в родината си
Снимки и графика: karieravbulgaria.com
05 Септември 2017, Вторник


Тази трайна тенденция бе отчетена на форума „Кариера в България“

Автор: Десант

Приключи десетото юбилейно издание на най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина – „Кариера в България", организиран от фондация „Идентичност за България“ и сдружение „Тук-Там“.

Форумът е първото събитие у нас под изключителния патронаж на Европейския парламент и с подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина, като целта му е да даде възможност за информиран избор за професионална и лична реализация в България на сънародниците ни с опит зад граница.

Най-много участници идват от Западна Европа и САЩ, като българите с опит в  Англия са 23%, следвани от Германия (16%), САЩ (14%), Холандия (12%), Франция (10%). Статистиката отразява периода 2008-2017 г.

„Наблюдаваме, че все повече българи виждат възможности за реализация и развитие в страната ни и че пазара на труда у нас все повече се нуждае от висококвалифицирани кадри – изтъква Мариела Станулова от организаторите на форума. – Нарастващият брой на завръщащите се е положителен сигнал, че потенциалът на България да предоставя добри възможности за кариерно развитие и живот нараства.“

За 10 години се отчита трайна тенденция на българите, заминали да учат или работят в чужбина, да се връщат и да развиват своята кариера обратно в родината. От всички участници посетили форума в периода 2009-2017 г., средно 58% вече са се били върнали в България, 18% са посочили, че ще се върнат, а 24% са колебаещи се.

 

„На форума, а и през цялата година подкрепяме българи, които избrрат да се върнат в страната, свързвайки ги с работодатели, давайки информация и създавайки им социална среда и възможности за обмяна на опит и контакти. Положително за нас е, че всеки трети от участниците във форума, които са посочили, че се колебаят на някое от изданията, на следващо такова е посочил, че ще се върне или вече го е направил“. – споделя Мила Натудова от организаторите.

На форума ежегодно с работодатели се срещат над 1500 кандидата. През тази година броят на фирмите, предлагащи работа, достигна над 100. Работодателите предпочитат да наемат висококвалифицирани кадри с опит зад граница, тъй като ги смятат за по-отговорни, инициативни, владеещи добре чужди езици, адаптивни. Кандидатите пък вярват, че в България ще имат по-бърз шанс за развитие в кариерата и ще са по-конкуретноспособни на пазара на труда, отчитат и възможностите за стартиране на собствен бизнес.

По време на миналогодишния форум 70% от участниците са намерили работодател, който харесват, а 94% от работодателите са намерили хора, които биха назначили на работа.




В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Петър
09.09.2017 00:15:58
0
0
Абсолютна лъжа!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки