Заради псевдочума умъртвиха 1500 домашни птици в Глухар


Заради псевдочума умъртвиха 1500 домашни птици в Глухар
Снимка: Десант
04 Септември 2017, Понеделник


Заразата от нюкасълска болест е тръгнала преди седмица

Автор: Десант

Близо 1500 домашни птици в кърджалийското село Глухар бяха умъртвени днес заради псевдочума, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали д-р Георги Грозев, предаде БТА.

Сигналът за неестествено висока смъртност сред домашните птици е бил подаден преди седмица, след което веднага са били взети проби. В петък миналата седмица те са показали положителен резултат за нюкясълска болест, а днес са предприети мерки по умъртвяването на птиците.

Всички стопани ще бъдат обезщетени, увери д-р Грозев и допълни, че предстои двукратна дезинфекция на курниците в село Глухар. Едната ще бъде направена утре, а другата след седмица, уточни директорът на Областната дирекция по безопасност на храните.

Все още не е ясно от къде е заразата, най-вероятно е от водолюбиви птици. Утре ще бъде извършена дезинфекция в селото, след 14 дни ще бъде направена втора такава, а след 60 дни стопаните вече ще могат да си купят нови птици. Държавата ще обезщети всеки стопанин по цени на Националния статистически институт", категоричен е още д-р Грозев.


В категории: Земеделие и скотовъдство , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки