Съществуват паралели между ранните години на Исус Христос и старозаветния пророк Мойсей


Съществуват паралели между ранните години на Исус Христос и старозаветния пророк Мойсей
03 Септември 2017, Неделя


На 4 септември почитаме паметта на светеца, получил Десетте Божи заповеди

Автор: Десант

На 4 септември Православната църква почита паметта на св. пророк Мойсей Боговидец. Той е една от най-важните и емблематични библейски личности и има голямо значение в историята на избрания от Бога народ.

В пустинята, на планината Синай, Моисей получава Десетте Божи заповеди, с които е сключен завет между евреите и Бога.

На древноегипетски името Моисей или „Моше“ означава „роден от“ или „бил е роден“. От иврит Моше се превежда „изваден от“, тоест изваден от река Нил. Според други научни хипотези Моше идва от древноегипетското „мес“, „месу“, което означа „дете, син“. От тук идва и вероятността името да е дадено от истинската майка, а не от египетската принцеса.

Много събития от Новия завет напомнят за моменти от живота и дейността на Моисей. Съществуват паралели между ранните години на Исус Христос и старозаветния пророк. Раждането на двамата е съпътствано с изключително кървави събития: зъл владетел избива всички новородени. Христос и Моисей избягват в пустинята като изгнаници, за да се завърнат след години и да освободят своя народ.

Исус Христос се изобразява като „втория Моисей“ и подобно на еврейския законодател е „избавител и спасител на човешкия род“. Св. ап. Павел казва, че вярата в Моисей е религия, почиваща на закона, докато християнското верую се основава на милостта на Господ, проявяваща се чрез неговия Божи син.


В категории: Вяра , Добри Вести , Светии и свещеници

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Обикновен българин
04.09.2017 17:01:10
0
0
С извинение за писм.грешки-жестоки-езичници и египетските войски се чете.
1
Обикновен българин
04.09.2017 16:56:09
0
0
Пророк Мойсей е бил вярващ-евреин в истинския Господ на еврейски Яхве-Господ Исус Христос.Египтяните били жетоки-езичници,които вярвали в тяхни измамни-божества-направени,като дървени идоли-статуи-Амон Ра и други.Евреите били народа,който в онези времена имал истинското познание за Бога.Неслучайно Мойсей е извел евреите от Египет през пустинята до Червено море.Господ е рекъл на Мойсей-Простри ръка с тоягата и ще отместя морето-израелтяните ще се спасят-ще минат през пролуката по сухо.Тъй е и станало-египетките войски,които искали да върнат -евреите в робство-египтяните се издавили.Библията и във филма-Пророк-Мойсей-2 серия.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки