И все пак старинната църква в Беренде ще бъде преместена в НИМ


И все пак старинната църква в Беренде ще бъде преместена в НИМ
01 Септември 2017, Петък


След бизнесмена Васил Василев още двама богати българи са дарили средства за операцията по спасяването на средновековните стенописи

Автор: Силвия Горанова

Появиха се нови дарители за пренасянето и реставрацията на църквата в с. Беренде (построена според някои по времето на цар Иван Асен II)  в НИМ или някъде другаде. Сред тях се открояват имената на бизнесмените Стефан Шарлопов и Георги Самуилов, подкрепили също така и за възстановяването на  Голямата базилика в Плиска, съобщи директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.Известният български историк разяснява, че през 1204 г. цар Калоян сключва уния (от лат. – съюз, обединение) с папата, според която българската църква се подчинява на Римската курия и това продължава до 1235 г., когато на събора в град Лампсак, в Мала Азия православните църкви решават да въздигнат българската църква в ранг патриаршия. И това й става.

През своята история България има сключени три унии с римската католическа църква.

Първата е по времето на цар Борис I - от 865 г. до 870 г. Втората – след 1904 до 1936 г. И третата – от 1859 г. до наши дни, но само за една малка част от българските християни.

Днес българските униати са на много места в страната, основно в Малко Търново – с. Покрован, ивайловградско и вече по силата на икономическото разселение – в много други градове на страната.

Католиците в Раковски са друг тип вярващи. Те са българи павликияни, които през XVII век, под заплахата да бъдат потурчени, приемат да станат католици и да се поставят под покровителството на папата и на Великите сили, и това ги спасява като християни.

Утре заминават представители на различни строителни фирми, които ще направят оглед как може да стане пренасянето на храма и колко ще струва то. Даренията може да се изпращат на сметката на Голямата базилика в Плиска.

Ако останат някакви пари, те ще отидат за възстановяването на Голямата базилика в Плиска, уточни проф. Божидар Димитров.


В категории: Новини , Средновековие , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки