И все пак старинната църква в Беренде ще бъде преместена в НИМ


И все пак старинната църква в Беренде ще бъде преместена в НИМ
01 Септември 2017, Петък


След бизнесмена Васил Василев още двама богати българи са дарили средства за операцията по спасяването на средновековните стенописи

Автор: Силвия Горанова

Появиха се нови дарители за пренасянето и реставрацията на църквата в с. Беренде (построена според някои по времето на цар Иван Асен II)  в НИМ или някъде другаде. Сред тях се открояват имената на бизнесмените Стефан Шарлопов и Георги Самуилов, подкрепили също така и за възстановяването на  Голямата базилика в Плиска, съобщи директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.



Известният български историк разяснява, че през 1204 г. цар Калоян сключва уния (от лат. – съюз, обединение) с папата, според която българската църква се подчинява на Римската курия и това продължава до 1235 г., когато на събора в град Лампсак, в Мала Азия православните църкви решават да въздигнат българската църква в ранг патриаршия. И това й става.

През своята история България има сключени три унии с римската католическа църква.

Първата е по времето на цар Борис I - от 865 г. до 870 г. Втората – след 1904 до 1936 г. И третата – от 1859 г. до наши дни, но само за една малка част от българските християни.

Днес българските униати са на много места в страната, основно в Малко Търново – с. Покрован, ивайловградско и вече по силата на икономическото разселение – в много други градове на страната.

Католиците в Раковски са друг тип вярващи. Те са българи павликияни, които през XVII век, под заплахата да бъдат потурчени, приемат да станат католици и да се поставят под покровителството на папата и на Великите сили, и това ги спасява като християни.

Утре заминават представители на различни строителни фирми, които ще направят оглед как може да стане пренасянето на храма и колко ще струва то. Даренията може да се изпращат на сметката на Голямата базилика в Плиска.

Ако останат някакви пари, те ще отидат за възстановяването на Голямата базилика в Плиска, уточни проф. Божидар Димитров.


В категории: Новини , Средновековие , Археология

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Brittany
02.10.2022 13:09:01
0
0
https://www.uckopi.jp/ - スーパーコピー ブランド n級品 おすすめ 優良通販店、お客さまのニーズに合った高品質 ブランドコピー 話題の商品代引き 激安 販売。完璧なのスーパーコピー 時計、バッグ、財布を経営しております。細部に至るまで細心の注意を,発送前に実物写真を送りします。不良品を100%交換します。- <a href="https://www.uckopi.jp/">パロディ 商品 ブランド</a>
2
Regena
01.10.2022 18:28:12
0
0
https://www.uckopi.jp/ - スーパーコピー ブランド n級品 おすすめ 優良通販店、お客さまのニーズに合った高品質 ブランドコピー 話題の商品代引き 激安 販売。完璧なのスーパーコピー 時計、バッグ、財布を経営しております。細部に至るまで細心の注意を,発送前に実物写真を送りします。不良品を100%交換します。- <a href="https://www.uckopi.jp/">スーパーコピー国内発送代引き</a>
1
Deb
28.09.2022 19:26:51
0
0
https://www.uckopi.jp/ - スーパーコピー ブランド n級品 おすすめ 優良通販店、お客さまのニーズに合った高品質 ブランドコピー 話題の商品代引き 激安 販売。完璧なのスーパーコピー 時計、バッグ、財布を経営しております。細部に至るまで細心の注意を,発送前に実物写真を送りします。不良品を100%交換します。- <a href="https://www.uckopi.jp/">スーパーコピー専門</a>
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки