Започва новият политически сезон на 44-то Народно събрание


Започва новият политически сезон на 44-то Народно събрание
01 Септември 2017, Петък


Държавата може да бъде и отговорна - заявиха патриотите в декларация при откриването на парламентарната сесия 

Автор: Десант

Днес започва новият политически сезон на 44-то Народно събрание. Първото заседание след лятната ваканция на депутатите премина в изчитане на декларации и произнасяне на речи от лидерите на парламентарните групи за приоритетите в работата на есенната сесия на парламента.

Предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС, антикорупционният закон, съдебната
реформа и бюджетната процедура са основните приоритети в работата на Народното събрание през есента, заяви председателят на парламента Димитър Главчев.

От изказването на председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов стана ясно, че дейността на неговата партия във връзка с председателството ще е фокусирана в три направления: Европа на консенсуса, Европа на конкуретноспособността и Европа на кохезията. 

Той акцентира още, че в края на 2018 г. трябва да е факт и работещо електронно правосъдие. "Няма да отстъпим от политиките за ликвидиране на неграмотността и за налагане на задължителното образование" - обеща също Цветанов. 

От името на патриотите Волен Сидеров изтъкна, че политическата класа явно е помъдряла в последните години.

"Само три месеца, и то не пълни три месеца, бяха достатъчни, за да се види, че групата на Обединените патриоти, състояща се от три партии – "Атака", НФСБ и ВМРО са коректни, лоялни и отговорни политически партньори. Реалността го доказа и опроверга тези, които плашеха хората, че ще стане нещо страшно. Не стана нищо страшно. Напротив.

През тези три месеца на управлението на коалицията "Обединени патриоти" и ГЕРБ се случиха добри неща за България. Може би не много големи, но достатъчно да се почувстват, усетят, видят от хората, да разберат, че държавата може да бъде и отговорна" - се казва в декларацията, прочетена от Сидеров от парламентарната трибуна.

Според него ГЕРБ се вслушва в идеите на малкия си коалиционен партньор, а пък опозицията на моменти е била много отговорна.

„Явно е дошло времето на градивното действие в политиката, да се вършат нещата, които водят до реален резултат“, коментира още председателят на групата на патриотите.

Лидерът Мустафа Карадайъ на ДПС, както се очакваше, се обърна с критики към програмата на кабинета, която по думите му била поредното доказателство за хаос в държавата.

Корнелия Нинова постави като цел номер едно в работата на БСП намаляване на бедността и увеличаване на доходите на населението. 

Междувременно правната комисия ще проведе обществено обсъждане по проекта на Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. В дебата ще вземат участие представители на институциите, неправителствените организации и научните среди.

По информация на БНТ проектът предвижда единен независим антикорупционен орган да проверява декларациите за имоти и интереси и за несъвместимост на лицата, заемащи висши публични длъжности. При установено несъответствие в размер над 5 хил. лв. комисията ще изпраща материалите на НАП, а при над 20 хил. лв. ще образува проверка на цялото имуществено състояние на лицата.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки