Бумът на хепатитът в Луковит е заради незаконното строителство


Бумът на хепатитът в Луковит е заради незаконното строителство
Снимка: Novinite.bg
01 Септември 2017, Петък


Заразата е тръгнала от крайните къщи, които нямат водопровод и канализация

Автор: Десант

Бумът на хепатит А в ромския квартал „Изток" на Луковит има връзка с незаконното строителство там – заразата е тръгнала от крайните къщи, които нямат водопровод и канализация, стана ясно от сутрешния блок на Би Ти ви..

Заразените са предимно деца – до момента са 107, само един от болните е възрастен. ​Детска градина "Слънце", посещавана предимно от циганчета, ще е затворена поне до 15 септември.

По думите на зам.-кмета на града Цветанка Хаджиева, заразата не е тръгнала от сметището на града, а от крайните къщи, които не са в регулация и където няма вода.

​Припомняме, че през есента на миналата година ромската махала на Гърмен, също пламна от зараза с вирусния хепатит А. Случаите също бяха с деца до 8-годишна възраст. Сградите и там са незаконно построени.

Темата коментира и вицепремиерът Красимир Каракачанов, според когото проблемите не могат да се решат просто, но истината за тях е проста – това население трябва да мине през училище.

„Защо да е виновна държавата, осигурила им е образование – до 16-годишна възраст то е безплатно и задължително, осигурила е детски и социални помощи. Има хора с по 7 – 10 деца, има хора, които получават повече доходи, отколкото лекаря, от когото търсят помощ, когато той се пенсионира”, добави той.

„Ние сме предложили решение многократно – с тази глупава държавна политика наливаме парите на съвестните данъкоплатци в това да има бейбибум в гетата, там има едно население, което си мисли, че има само права. Тези хора няма да вкарат един лев до края на живота си в бюджета, за да има медицина, пътища…”, посочи още Каракачанов.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки