Български бизнесмен обеща да реставрира средновековната църквата в с. Беренде


Български бизнесмен обеща да реставрира средновековната църквата в с. Беренде
31 Август 2017, Четвъртък


Както е известно, в нея има стенописи от времето на цар Иван Асен II, заедно с негови надписи. Те обаче са почти напълно унищожени

Автор: Севдалина Пенева

Появи се първият дарител за реставрация на старинната църква в с. Беренде. Добрата новина съобщи лично директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров.

Той разказва, че снощи, около полунощ, на мобилния телефон му се обадил известния български бизнесмен и родолюбец Васил Василев, който е предложил своята помощ за това действие.

Васил Василев е представител на редица френски фирми за автомобили, даже изпраща стотици работници във Франция. Той се прочу с това, че откупи откраднатите от цигани бронзови детайли от паметника на Левски, част от които по оценка на специалистите бяха сериозно повредени и не могат да бъдат монтирани на място. Той заплати стойността им да бъдат изработени наново.Божидар Димитров се учудва, че веднага се повдигна въпросът за собствеността на сградата на църквата.

„Какво значение има на кого е сградата - на Светия синод, на Министерство на културата... Важното е, че тя ще бъде на България и на българския народ“, категоричен е историкът.

Около средновековния храм в публичното пространство от няколко дни тече ожесточена полемика. Фитилът на медийната бомба запали пак проф. Димитров, който огласи, че НИМ иска да придобие църквата в пернишкото село Беренде. Идеята му беше да пренесе стенописите на църквата в сградата на музея, за да могат те да бъдат съхранени за поколенията.„Музеите обикновено се снабдяват с движими паметници на културата, но Националния исторически музей реши да придобие старинна църква. Това се прави по света, но в България не се е. За какво става дума? В село Беренде, близо до Годеч, има разкошна малка църква, която е пред рухване. В нея има стенописи от времето на цар Иван Асен II, заедно с негови надписи", обясни Божидар Димитров и допълни, че църквата е световноизвестна.

По думите му, тя се намира на труднодостъпен терен, а това е една от причините досега да не се реставрира.

"Реших да постъпя по най-елегантния начин, както се прави напоследък по света. Както е известно египтяните пренесоха храмовете от долината на Аслан, на другаде също направиха подобни неща", каза още той. 

Проф. Димитров заяви, че няма да позволи този път нещата да попаднат в ръцете на "полуграмотни същества", визирайки културолози, които биха се опълчили на решението му.
„Този път ще говори тежката наука дали е постъпено правилно, или не“, коментира той.

Средновековната църква "Свети Петър" не е датирана точно поради липса на ктиторски надпис. Някои учени я отасят към 13 век, други - към 14 век. Въпреки това, стенописите и са едни от малкото, запазени от този период.
***Храмът се намира на около 800 м западно от с. Беренде, общ. Драгоман, на левия бряг на р. Нишава, в местността "Селище". Принадлежи към малките еднокорабни църкви с размери 4.5 х 5.5м, с една полукръгла апсида и с цилиндричен свод, покрит отвън с каменни плочи.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки