„Скални послания от древността“ влизат в Музея на фотографията в Казанлък


„Скални послания от древността“ влизат в Музея на фотографията в Казанлък
31 Август 2017, Четвъртък


Бившият казанлъшки заместник-кмет Костадин Димов представя в документална фотоизложба по следите на древните и техните загадки, оставени по знайни и незнайни места на България и Балканите.

Автор: Десант

„Скални послания от древността“ ще оживеят тази вечер пред очите на посетителите на едноименната документална фотоизложба, която ще бъде открита в казанлъшкия Музей на фотографията.

Авторът й - Костадин Димов, е бивши зам.-кмет по културата на Казанлък от 90-те години на миналия век и е свидетел на едни от най-големите разкрития на тракийски гробници от екипа на Георги Китов в Долината на тракийските царе. Вече 20 години изследователят обикаля по следите на древните и техните загадки, оставени по знайни и незнайни места на България и Балканите.


Костадин Димов, снимка: Снимка: kazanlak.com

Фотоизложбата в Казанлък е част от изследователската му работа в автентични скални светилища и на древни артефакти от цивилизациите, живели преди хиляди години по нашите земи. По време на експедициите си, групата с негови съмишленици открива тронове, саркофази, стълбища, ритуално балансирани камъни, слънчеви олтари и редица пространствени символи, оставени като знакова писменост за древността от първопредците ни, преполагаемо – траките.

Изложбата показва 50 фотоса от стотици скални форми, забелязани в над 200 светилища в земите на траките. Тя ще бъде съпътствана с лекция и дискусия за направените открития и хипотези от Костадин Димов и съмишлениците му, по време на която ще бъдат обсъждани както скалните структури, така и вероятните древни тракийски ритуали, на които са служели.

Изследователят развива интересни хипотези за разкрития на Бегликташ, както и нови теории за неолитната Европа и за новооткрития тракийски календар.

След едногодишно изследване и безброй изчисления, Мескян Палов и Андрей Шурелов, които иначе работят в сферата на финансите и инженерните науки, доказаха, че траките са създатели на уникален годишен календар, изобразен на древен керамичен съд, открит при разкопки в местността Ченгер.
В края на юни двамата млади ентусиасти от неформалната група за тракийски изследвания представиха теорията си в Историческия музей на Поморие. 



Лунните цикли, дните и нощите, месеците и сезоните  са изобразени с множество знаци и символи на съда. Според изследователите те се свързват с тракийското светилище Бегликташ и наблюдаваният там природен феномен в дните на лятното слънцестоене – появата на слънчевия диск в отвора на мегалита.

Мегалитът над Бузовград, пък е светилището на есенното равноденствие, доказан като култов тракийски астронимически обект още от покойния проф. Александър Фол. Според ненамиращите още изцяло научна опора теории, мегалитите на Бекликташ и Бузовград участват в мистериален култов комплекс свързан с циклите на слънцето и богинята майка.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки