Откриха Булдогов прилеп в Ръжишката пещера при Гара Лакатник


Откриха Булдогов прилеп в Ръжишката пещера при Гара Лакатник
Снимка: ПП „Врачански балкан”
30 Август 2017, Сряда


Това местонахождение е най-северната точка у нас, където се среща този вид, и първото във Врачанския балкан 

Автор: Десант

Нов вид прилеп откриха експертите от Фондация "Наука за природата" и Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН по време на проведени наблюдения в Ръжишката пещера при с. Гара Лакатник, съобщиха от Дирекцията на Природен парк "Врачански балкан". 


Снимка: Пещерите в България

На 26 август Димитър Рагьов, Стоян Горанов и Хелиана Дундарова провеждат мониторинг на „летящите мишки" в рамките на инициативата Нощ на прилепите 2017. По време наблюдението са установени 5 вида прилепи.

Голяма изненада за специалистите е откриването на екземпляри от вида Булдогов прилеп (Tadarida teniotis). До момента в този вид е наблюдаван само 8 места в Южна България. Сегашното му местонахождение е най-северната точка за вида и първото за територията на ПП „Врачански балкан”.

Булдоговият прилеп е сред най-едрите прилепи, срещащи се в Европа. Храни се с едри летящи насекоми, а скрития начин на живот и недостъпните убежища, правят трудно откриването му.

Името му идва от външният му вид, който наподобява „муцуната” на булдог.

От парковата дирекция припомнят, че Булдоговият прилеп, както и всички останали видове прилепи, са строго защитени от Българското и Европейското законодателство.

Ръжишката пещера е разположена на 140 м над река Искър. Общата й дължина е 316 м. По-голяма част от сталактитните образувания в нея не са по свода, а по стените. Археологическите находки са установили, че е била обитавана от хора още през желязната епоха.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки