Засякоха още една партида с опасен яйчен жълтък на прах


Засякоха още една партида с опасен яйчен жълтък на прах
29 Август 2017, Вторник


С малка част от суровината вече са произведени над 12 тона сладолед

Автор: Десант

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) засече нова партида яйчен жълтък на прах, доставена от Германия, за която лабораторен анализ установи наличие на фипронил над допустимите нива.

От  опасната суровина в България са доставени общо 500 кг. Почти цялото количество - 407 кг е налично и възбранено в склада-получател, като е насочено за унищожаване, уведомяват от БАБХ. Около 93 кг от замърсения с фипронил яйчен жълтък е произведен около 12 500 кг сладолед, който също е изтеглен от пазара.

От Агенцията информират, че на 28 август Европейската комисия потвърди изготвеното от БАБХ известие по системата за бързо предупреждение RASSF като последващо действие. С това всички държави членки са информирани, че и друга партида яйчен жълтък на прах е замърсена с фипронил и е разпространена на общия европейски пазар.

Същевременно с цел недопускане на българския пазар на замърсени с фипронил яйца и яйчни продукти, в момента се извършват проверки на фермите за добив на яйца, на складовете за търговия с яйца и яйчни продукти, на предприятията за производство и преработка на яйчни продукти в страната.

Всяка постъпваща в България пратка яйца и яйчни продукти с произход ЕС, за която няма предоставени доказателства от лабораторно изпитване за отсъствие на замърсяване с фипронил ще бъде подложена на лабораторен анализ. Аналогични мерки се прилагат и към производителите на яйца и яйчни продукти с български произход.

Вече е наличен първият резултат от анализ на яйца с произход Полша, който е отрицателен.

Припомняме, че преди броени дни - на 25 август, бе констатирано, че опасният яйчен жълтък на прах е вложен (поне в много минимални количества) при производството на над 25 тона сладолед, сладоледени торти и около 9 тона майонеза. По-малко от десетина дни преди това - на 16 август, обаче от БАБХ категорично заявяваха, че "няма данни за наличие на замърсени с фипронил яйца и яйчни продукти на българския пазар".


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки