Валери Симеонов показа бастуна на даскал Ботьо Петков


Валери Симеонов показа бастуна на даскал Ботьо Петков
29 Август 2017, Вторник


От църквата „Св. Петка“ в с. Твърдица, Молдова, подарили на Министерския съвет ценна освенета икона

Автор: Десант

Бастунът на даскал Ботьо Петков е ценна реликва от българската история, важна за целия ни народ. Това каза на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Валери Симеонов, който показа автентичния бастун на даскал Ботьо Петков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Имам удоволствието да ви запозная с резултатите от посещението на правителствено-парламентарна делегация в Бесарабия – старите територии, на които са се преселили българите още в началото на ХІХ в. (дн. Украйна и Молдова). Тази делегация беше реализирана по покана на Асоциацията на българите в Украйна, както и на българската общност в Молдова по повод на традиционния селскостопански панаир.

„Получихме няколко ценни подаръка – бих казал реликви от българската история, изключително важни за целия български народ. Те са съхранявани век и половина. Това е бастунът на даскал Ботьо Петков – бащата на Христо Ботев, който е бил подарен от Ботев в далечната 1874 г. на неговия приятел Афанасий Николаевич Сибов. Странно име, но не се учудвайте – истинското име е Атанас Николов Събев. Това е негов съученик и впоследствие учител в село Задунаевка, където Ботев е бил“, разказа вицепремиерът.

Преди години в "Десант" подробно описахме престоя на големия наш поет и революционер в украинското село.

По стъпките на Ботев в Задунаевка

Бастунът на бащата на Христо Ботев е изработен от абаносово дърво и е в изключително добро състояние.

От брифинга стана ясно също, че къщата, в която е живял Христо Ботев в село Задунаевка, ще бъде дарена на България след няколко месеца. В същата къща е спал и Георги С. Раковски. Сега тя е закупена от генералния консул в Одеса - Димитър Тучков, който е платил за нея със свои лични средства.

Както разясни Валери Симеонов, постройката е била в полусъборено състояние. Нашият дипломат я възстановява и буквално след няколко месеца ще я дари на българската държава.

Вицепремиерът показа и осветена икона, която е била дарена на българската делегация при посещението й в Твърдица, Молдова от църквата „Св. Петка“. Тя е подарък за Министерския съвет.


В категории: Политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки