Държавата си връща отново русенския оръжеен завод „Дунарит“


Държавата си връща отново русенския оръжеен завод „Дунарит“
28 Август 2017, Понеделник


Към момента на управителния орган на „Дунарит“ им е повдигнато обвинение, заради което е задействана процедура за отнемане на лицензиите на производство

Автор: Десант

Министерството на икономиката започва активна дейност за придобиване на дружеството „Дунарит“. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов на брифинг относно актуалната ситуация в „Дунарит” и действията на държавата за спасяване на предприятието, предаде Агенция „Фокус“.

„Към момента на управителния орган на „Дунарит“ им е повдигнато обвинение, което е дало основание за задействане на процедура за отнемане на лицензиите на производство, което би довело тежкото състояние на дружеството и на целия военен сектор“, посочи министърът на икономиката „За съжаление в момента управителният орган, въпреки че са подали молба за освобождаване, не могат да бъдат освободени, тъй като има молба за обжалване и новите акционери не могат да влязат“, обясни министър Караниколов.

По думите му при това положение МВР трябва да предприеме действие за отнемане на лицензиите на предприятието. „Това е недопустимо и министерството няма да го допусне. Министерството на икономиката започва активна дейност за придобиване на дружеството „Дунарит“. Работим за купуване на всички кредити, за да не се стигне до процедура на несъстоятелност или продажба. Основната ни цел е запазване на дружеството и на работниците, което гарантирам пред вас, че ще се случи“, заяви още той.

Припомняме ви, че преди три седмици стотици работници от военния завод „Дунарит“ в Русе излязоха на мирен протест и блокираха за кратко движението през граничния пункт „Дунав мост“, заради започнала процедура за отнемане на лицензиите на предприятието. Причината за това бе разследване на Специализираната прокуратура срещу изпълнителния директор Кръстьо Кръстев, който в последствие подаде оставка.

Тогава министър Караниколов се срещна с протестиращите и ги увери, че „Дунарит” ще продължи да работи, лицензиите му няма да бъдат отнети и бе категоричен, че няма да допусне дружеството да бъде докарано до фалит. Той посочи, че „Дунарит“ е изключително важно предприятие за икономиката и за целия военно-промишлен комплекс, затова от министерството следят внимателно случващото се в него.

Фирма “Дунарит” е основана през 1903 г. Приватизирано е през май 2005 г., като финансовото сдружение "Дивал" ЕООД купи 92 % от капитала на дружеството и стана негов едноличен собственик. Останалите 8 % останаха собственост на държавата.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
29.08.2017 11:05:08
0
0
KRAINO VREME E DARZAVATA DA SI VZEME SOBSTVENOSTA VAV VSI4KI STRATEGI4ESKI OTRASLI I DA PRODALZI DA GI RAZVIVA,SAZDAVA NOVI RABOTNI MESTA I DA PE4ELI!VREMETO POKAZA,4E TE NE SA
,,LAZITZA,, ZA USTATA NA ,,4ESNITE 4ASTNITZI,,!A I SE KASAE ZA PREDPRIJATIE OT OSOBENA VAZNOST ZA
NATZIONALNATA SIGURNOST!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки