Влак „Родопи" се завръща на релсите след 30 години в забвение


Влак „Родопи" се завръща на релсите след 30 години в забвение
28 Август 2017, Понеделник


Визитката на родопската теснолинейка отново потегля - с перденца и персийски килими във вагоните си

Автор: Десант

На 30 август по тесните релси от Септември до Добринище и обратно, ще тръгне една легендарна за теснолинейката композиция от миналото, станала визитка на жп линията допреди 30 години - пътническият влак „Родопи". Това съобщава с радост Кристиан Ваклинов - председател на Гражданско сдружение „За теснолинейката" и главен виновник за възстановяването на влаковия състав.
    
Идеята се ражда преди няколко години, когато той разбира от бивши железничари, че от 70-те до 90-те години на ХХ век треновете, пътуващи по маршрута на теснолинейката, носят имената „Вихрен", „Родопи" и „Пирин". В края на 2015 г. Ваклинов успя да издейства от БДЖ съставите по теснопътната жп линия отново да имат имена, но от компанията не приеха всички стари, а дадоха нови - „Вихрен", „Юндола" (вместо „Родопи"), „Места" (вместо „Пирин") и „Рила".
          
През лятото на 2017 г., вече като председател на ГС „За теснолинейката", Кристиан Ваклинов изпраща официално писмо до БДЖ с предложение влак „Родопи" да бъде изцяло възстановен. След разговори с ръководството на държавния жп превозвач идеята е приета и получава зелен сигнал за задвижване.

Както припомня Ивайло Механджиев в tesnolineikata.com, композицията с името „Родопи" тръгва за първи път на 7 юли 1974 г. в състав от второкласни пътнически вагони, фургон-вагон за колетни пратки и багаж, както и бюфет-вагон, в който се предлагат храна и напитки на пътниците. Салонът на влака е оборудван със завеси и килими с логото и инициалите на Българските държавни железници. Любезни говорителки съобщават гарите, спирките, престоя на влака в тях, забележителностите наоколо, връзките с друг транспорт, а по време на движението пускат българска музика за комфорта на пътуващите.

„Спомням си го много добре - имаше една говорителка от Септември - Лазарина се казваше, която преди всяка гара съобщаваше: „Драги пътници, влакът наближава гара (името на гарата). Гарата се намира от лявата страна по посока на движението. Престой по разписание - 2 минути" - споделя в свой коментар в интернет страницата на железницата един от някогашните й пътници.

След 12 години експлоатация, през 1987 година бюфетът е спрян, името „Родопи" е заличено, а персоналът по озвучаването - разпръснат по други служби. Това е краят за визитката на родопската теснолинейка. Но явно не завинаги...

Тридесет години по-късно легендарният пътнически влак „Родопи" възкръсва, за да качи отново на релсите история, спомени, носталгия и романтика. Той потегля отново на 30 август, точно в 8 часа и 32 минути, към гори и реки, градчета и села, долини и котловини, за да мине през 35 тунела, множество мостове, покрай десетки забележителности, курорти, върхове и минерални извори, превозвайки своите нови и стари пътници по най-високата жп линия на Балканския полуостров.
         
Сега легендата се завръща в целия си блясък. Съставът ще е изключително от новите вагони, а не смесен и постоянно менящ се, както е сега. На този етап бюфет и фургон не са включени в композицията, тъй като такива в движение към момента няма. Озвучаване също няма да има, защото инсталацията във вагоните не е запазена. Но от БДЖ уверяват че в обозримо бъдеще и тези екстри ще бъдат възстановени.

Но пък още отсега във вагоните ще има перденца и персийски килими.

Ежегодно теснолинейката привлича все повече посетители от целия свят и страната, които идват, за да изживеят авантюристичното пътешествие сред девствената природа, местните традиции и обичаи, за да се потопят в българското, изминавайки вече единствените у нас 125 километра тесни релси - от Горнотракийската низина, през Родопите и Рила - до красивата Пирин планина.
          
На борда на влак „Родопи", който ще се движи ежедневно по маршрут Септември - Добринище - Септември, пътниците може да се качат в 6,40 ч. от София, в 7,15 ч. от Пловдив и в 7,51 ч. от Пазарджик

Цялото разписание може да се види в сайта на БДЖ и интернет портала на теснолинейката: tesnolineikata.com.

Източникtesnolineikata.com


В категории: Новини , Нова история

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Симеонов
29.08.2017 02:43:54
0
0
Трябва в сайта на Община банско да има информация и разписание
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки