Валери Симеонов носи от Украйна бастунчето на даскал Ботьо Петков


Валери Симеонов носи от Украйна бастунчето на даскал Ботьо Петков
Снимки: интернет
28 Август 2017, Понеделник


Реликвата му беше връчена от наши сънародници в Бесарабия, за да я предаде на музея на Ботев в Калофер

Автор: Десант

„България ще е приятел на Украйна в борбата й за суверенитет и териториална цялост“ - това заяви вицепремиерът Валери Симеонов, който предвожда българска правителствена делегация на посещение в украинската страна. В нея влизат още председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев, зам.-министърът на образованието Петър Николов, зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев, шефът на дипломатическата мисия на България в Украйна Красимир Минчев, а също и наши депутати и представители на бизнеса.



По време на церемонията при откриването на 12-ия Бесарабски панаир в Тарутино, заместник министър-председателят увери също така, че нашата държава ще подкрепя Украйна по пътя й на интеграция в европейските структури. 

По думите му, новото коалиционно правителство у нас има намерение да развива двустранните украинско-български отношения, а също и да оказва всестранна помощ на българската диаспора в Украйна.

„В политическата програма на кабинета, в който влизат и представители  на партия „Обединени патриоти“ (Валери Симеонов е лидер на НФСБ, която е част от коалицията на патриотите), е включен раздел за оказване на помощ при съхранението и поддържането на националната идентичност, език и култура на българските общности зад граница. Може да разчитате и да се уповавате на нас“ - категоричен бе българският вицепремиер по икономическата и демографска политика.



В интервю за електронния вестник „Топор“ той изтъква, че българското коалиционно правителство има планове за интензификация на развитието на морските пътнически и търговски връзки между украинските и българските пристанища.

Отваряме скоба, за да уточним, че панаирът в Тарутино води началото си от XVIII век, когато тук се стичали жители от цяла Бесарабия, за да продават стоката си. Селцето имало честта да е център на тази търговия, тъй като било еднакво отдалечено от големите градове на областта – Акерман, Болграс и Измаил. В съвременна Украйна традицията за провеждането на панаира е възобновена през 2004 г.

По време на визитата на българската делегация, се състоя и среща с първия заместник-губернатор на Одеска област Александър Титарчук. Посетен бе и Всеукраинският български културен център в Одеса. В саратовското село Заря пък се проведе среща с представители на българската общност от южните части на Одеска област.

Там, на 26 август под патронажа на народния депутат от Украйна – бесарабския българин Антон Киссе, се състоя футболен турнир за купата на българските села, в който взеха участие отборите на  Кулевчи и Заря от Саратски район, Криничное и Васильевка от Болградски район, Суворово от Измаильски район и Островное от Арцизски район.

Победител в турнира стана тимът на селото домакин, а купата им бе връчена от българския вицепремиер Валери Симеонов.



Най-вълнуващият момент от посещението на нашата делегация, бе когато по предложение на генералния ни консул в Одеса – Димитър Тучков, директорът на Българския културен център Дмитрий Фьодорович Терзи предаде на вицепремиера Валери Симеонов автентичния бастун на даскал Ботьо Петков – бащата на Христо Ботев. Със сълзи на очи Дмитрий Фьодорович  Фьодорович „проводи“ реликвата за музея на поета революционер в родния му Калофер като ценен подарък за калоферци от бесарабските българи.

За  трогателния епизод съобщи във „Фейсбук“  шефът на дипломатическата мисия на България в Украйна Красимир Минчев.


В категории: Репортажи , Свят , Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки