Напълно безплатно от днес: Всеки може да се сдобие с уникален код за достъп до медицинското си досие


Напълно безплатно от днес: Всеки може да се сдобие с уникален код за достъп до медицинското си досие
28 Август 2017, Понеделник


Това е поредната спътка на Националната здравноосигурителна каса към въвеждане на електронното здравеопазване

Автор: Силвия Горанова

Всеки гражданин, който посети районната здравноосигурителна каса, по какъвто и да е повод – заверка на рецептурни книжки, подаване на документи или получаване на протоколи за скъпоструващи лекарствени продукти, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и др., ще има възможността да получи безплатно и своя Уникален код за достъп (УКД) до електронното си медицинско досие.

С това от днес се поставя началото на кампания за засилване на обществения контрол върху изразходване на публичния ресурс, с който Националната здравноосигурителна каса закупува медицински услуги в полза на пациентите.
        
С УКД всеки гражданин ще може да упражни правото си да провери дали отразените в личното му досие дейности действително са извършени. Ако констатира разминаване в данните, той може да подаде сигнал до районната или до Националната здравноосигурителна каса.

Контролните органи на институцията ще извършат проверка, като информират и гражданина за резултатите от нея. При необходимост ще се коригира електронното здравно досие с действително извършените в полза на пациента дейности.

Националната здравноосигурителна каса ще предостави на всеки от 7 356 986 български граждани УКД, като апелира за осъществяването на активен контрол от страна на гражданите върху изразходване на средствата за здравеопазване.

След обновяването на интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса - www.nhif.bg, предоставянето на УКД представлява поредната стъпка към въвеждане на електронното здравеопазване.


В категории: Новини , Медицина

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Хихихи
28.08.2017 18:06:19
0
0
Лелеееее...горещ ветер...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки