Екологична катастрофа: Пети ден огнената стихия край Кресненското дефиле не може да бъде овладяна


Екологична катастрофа: Пети ден огнената стихия край Кресненското дефиле не може да бъде овладяна
Снимка: МВР
28 Август 2017, Понеделник


Военнослужещи от Сухопътните войски продължават да оказват помощ в потушаването на огромния пожар, който изпепели 13 хиляди декара гори

Автор: Силвия Горанова

Модулни групи от състава на Сухопътните войски продължават и днес, 28 август, да оказват помощ в гасенето на пожара в Кресненското дефиле.

От 6,30 ч. тази сутрин на терен действат 51 военнослужещи с 6 броя техника от военно формирование 54 060 – Благоевград и 34 военнослужещи с 6 бр. специализирана техника от състава на военно формирование 28 610 – София, съобщават от Министерството на отбраната.

Пети ден продължава борбата с огъня в Кресненското дефиле. След като в неделния ден огънят бе овладян почти на 100%, а токът в цялата община Кресна бе възстановен, вечерта силният вятър доведе до разрастване на едно от вътрешните огнища в периметъра на пожара в посока село Влахи.

През нощта срещу понеделник са предприети превантивни мерки за селото, но не се е стигнало до евакуация на населението.

Общо 600 души са на терен и днес в Кресненското дефиле, като към момента няма пряка опасност за населените места, съобщава агенция „Фокус“.

В днешния ден усилията на пожарникарите са насочени в две посоки - към т. нар. Крив тунел и Скалата, където ще трябва да се направи една много голяма полоса за защита на гората, тъй като районът е изключително стръмен и скалист и не позволява човешка намеса при гасенето.

Другият сектор е посока с. Влахи, където ще бъдат включени допълнително булдозери.

Това, което остави след себе си огнената стихия, е екологична катастрофа. Огънят се бе разпрострял се върху около 16 000 декара площ, от които 13 хил. са гори.



При пожара, лумнал по обед в четвъртък край симитлийското село Мечкул, изгоряха хиляди декари треви, храсти, гори - широколистна и иглолистна, унищожени бяха дребни и беззащитни животински видове.

Няма жертви сред населението на селата Сенокос, Стара Кресна и Ощава. Изпепелени са обаче няколко къщи и лек автомобил.

Случилото се е истинска екологична катастрофа, изтъкна и директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов.

"Ще ни трябва най-малко една година, за да изчистим терена. Ще санеобходими между 13 и 15 милиона лева за ново залесяване. И поне 50 години, за да има отново такива дървета, които изгоряха в пожара", допълни той.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки