В родопското село Дъждовница пак стягат терлиците


В родопското село Дъждовница пак стягат терлиците
Снимка: Архив Община Кърджали
27 Август 2017, Неделя


Вижте повече за уникалния фестивал, който се провежда там вече за 11 път

Автор: Десант

В родопското село Дъждовница се стягат за фестивала на терлика, 11-то издание ще започве на 3 септември. Тук скъсаният терлик не се изхвърля, а се разплита и преплита от местните жени в нови и нови комбинации като символ на безкрайността на самия живот.

Тази година празникът е посветен и на основния поминък в Родопите - тютюнопроизводството.

Фестивалът "прохожда" в Дъждовница през 2006 г. по инициатива на Арт движение "Кръг" и млади творци от различни европейски страни с подкрепата на Община Кърджали. За неговия дебют е изплетен терлик, дълъг 3,5 м от 18 кг вълна, който е показан по-късно в световноизвестния експозиционен ExCell център в Лондон.

През 2007 г. пък участниците във фестивала изяждат 4-метрова торта във форма на терлик, която тежи 300 кг. Водеща на втория фестивал е младата японка Моюру Мацумае от Токио.

За третия фестивал е изграден паметник във форма на терлик, в който минаващите през селото пускат монети за късмет. За четвъртия фестивал художници от Германия и Франция създават обща живописна творба с огромна цветна фигура на плетяща жена.

За втора поредна година Празникът на терлика ще бъде част от националния календар на Министерството на културата за европейските дни на наследството.


В категории: Новини , Традиции , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки