Валери Симеонов: Българската общност в Украйна е невероятна


Валери Симеонов: Българската общност в Украйна е невероятна
27 Август 2017, Неделя


Вицепремиерът е начело на шестчленна българска делегация която е посещение при нашите сънародници там

Автор: Десант

"Българската общност в Украйна е невероятна. Усилията им да съхранят българщината, езика, културата и традициите са достойни за уважение, а българската държава трябва винаги да доказва, че не ги е и няма да ги забрави". Това написа в страницата си във "Фейсбук" вицепремиерът Валери Симеонов.

Тези дни шестчленна политическа делегация начело с него замина на официално посещение в Украйна, където ще се срещне с бесарабския българин Антон Киссе, който е президент на Асоциацията на българите в Украйна и депутат от Върховната Рада.

Предвидено е и посещение на Тараклия и Твърдица в Молдова, както и среща в генералното консулство на Република България там.

Това е третото посещение на Валери Симеонов в Украйна. През март т.г. делегация на НФСБ бе на тридневно посещение в бившата съветска република.


В категории: Свят

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Приятел на България
27.08.2017 16:14:58
0
0
Защо България да не посредничи между Украйна и Унгария като се има предвид че Румъния има лоши отношения с и трите страни?
1
Приятел на България
27.08.2017 16:09:05
2
0
Върнете си тези българи от Украйна и Молдова в България! Имате огромна демографска криза с циганизацията.
Или поне българите в Молдова да получат териториално-етническа автономия, както имат гагаузите, още от 1994 г. Гагаузите, доколкото ми е известно вецбе не говорят гагаузки а руски, повечето от тях. Това не е лошо за тях ако се има предвид че са християни а всичките останали тюркоезични народи които говорят много подобен на гагаузки езици са мюсюлмани, така че им пука от гагаузите. Знае се колко много турците обичат християните. Струва ми се че и част от българите в Молдова и Украйна са с майчин език руски но не е трудно да учат български.
Иначе сътрудничеството с Украйна срещу общите опасности (Румъния с териториалните й претенции към и двете страни и Русия която иска да владее и Украйна и България) трябва да се увеличи и задълбочи. Българите в Украйна дълго време бяха русофили затова и украинците бяха лошо настроени към тях след 2004 г. (когато стана Оранжевата революция) но струва ми се че най-сетне това вече се е променило.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки