Проф. Иван Илчев: В България няма нужда от толкова много висшисти


Проф. Иван Илчев: В България няма нужда от толкова много висшисти
Снимка: Уикипедия
27 Август 2017, Неделя


Много от приетите студенти нямат интелектуален капацитет, за да завършат, категоричен е бившият ректор на софийската Алма матер

Автор: Десант

В България няма нужда от толкова много висшисти, особено в някои области изобщо няма нужда, заяви бившият ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.

Той призна, че вузовете у нас дават завишени бройки за приема си, но по думите му това е база, за да се стигне до реалистичното. "Много от хората, които влизат на второ и трето класиране, нямат интелектуален капацитет, за да завършат", допълни още проф. Илчев

Коментарът му бе по повод поредната година, в която почти всички университети у нас са принудени да удължат приема на студенти и да правят четвърто класиране заради незаети места.

"Системата е сбъркана. Започна да се поправя през последните 3-4 години и се надявам, че след няколко години ще има резултати", коментира бившият ректор на столичната Алма матер. Той посочи, че нещата в света се променят и е нормално да има нужда от различни специалисти в годините, но за изграждането на един специалисти не са достатъчни само няколко години.

"Образованието е много консервативна система и трудно се променя. Необходимо е време. То зависи и страшно много от политиката", коментира още проф. Илчев.


В категории: Коментари

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
коментар
28.08.2017 07:07:45
0
0
Нито от толкова много учебни завдения. Нито от дърварски чужди и български езици, медии и дейности и т.н. Недърварите никога няма да понасят дисхармониите и дисспособностите на дърварите във всички области. И затуй всичкото е на туй дередже. За поражениято от тия неща - 78 години...и все туй.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки