Ретро България: Когато розовото ни масло беше... селско


Ретро България: Когато розовото ни масло беше... селско
26 Август 2017, Събота


Не е важно какво изнасяме, щом срещу него получаваме валута - опонират противниците на идеята дестилатът да се подразделя на няколко вида

Автор: Диана Славчева

Преди 80 години тогавашните ни управници, напук на стремежа в световен план да се уеднаквява всяко производство или продукт, решават производството на българско розово масло да се подраздели на: селско, търговско и фабрично.



По този повод дописка в бр. 313 от 1937 г. на в. „Казанлъшка искра“ коментира: „Каква е разликата между тези групи и качества розово масло и въобще може ли да има разлика в българското розово масло, едва ли може някой сериозно и убедително да твърди, освен да заобикаля истината, която се долавя. Още повече в случая нямаме сортировка на сливи, орехи и пр.

А има основания да се предполага, че големият процент селско розово масло, след като влезе в ръцете на търговеца и дойде в града, чак тогава се обръща на селско, въпреки че по-рано не е било такова“.

В подразделянето на родното розово масло на множество групи и качества авторът на статията Иван Генев съзира „голяма пакост“ за търговията и една от причините за затягане на пазара.

Становището „какво българско розово масло изнасяме не е важно, щом срещу него получаваме валута“, не търпи критика – изтъква той. И обобщава: това е временно, както са временни и фирмите, а държавата е вечна, заедно с нуждите си.

Генев дава пример с френския общественик Камил Лион, който призовава парламента да гласува закон за произхода и състава на парфюма, така че да се знае от всички, че той е от рози и само от рози. Нещо, което трябва да бъде отелязано и на самото шише с него.

„По цял свят се пие „шампанско“, „бордо“ и прочее вина. Вкусът им преди още да сме ги вкусили е познат, забит в съзнанието на консуматора, било че го пие във Франция, Америка, Китай – вкус един и същ навсякъде, сега и преди десетки години.

Ето къде трябва да насочим вниманието си и създадем име на българското розово масло, като вземем поука от другите“ – категоричен е Иван Генев.

Дали са се вслушали думите му тогавашните ни управляващи?!  Много е вероятно, тъй като поне в историята не е останал спомен за селско розово масло, търговско такова или негов фабричен сорт.


В категории: История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки