Мъчениците Адриан и Наталия загинали за Христовата вяра


Мъчениците Адриан и Наталия загинали за Христовата вяра
26 Август 2017, Събота


Двамата били преследвани по времето на гоненията на християните от император Максимиан

Автор: Десант

На 26 август православната църква почита паметта на светите мъченици Адриан и Наталия. Те живели по времето на император Максимиан, останал в историята с жестоките си гонения срещу християните. Той заповядал да се издирят в столицата му Никодимия всички, които изповядвали вярата в Божия син, и да ги предадат на съд, като обещал богата награда за това. Езичниците започнали да издават познатите си християни и да ги довеждат на съд при царя.

Веднъж по указание на жители на Никодимия войниците на Максимиан намерили в една пещера 23-ма човека, които заявили, че вярват в Христа. Вързали ги и ги отвели при императора, който отивал в езическия храм за жертвоприношение. На заканите на владетеля, че ще ги подложи на мъчения, заловените отговаряли, че не се боят да страдат за името на Исус.

Подложили ги на жестоки мъчения, но те останали непоколебими. След това ги отвели в преторията, за да запишат там имената им като осъдени на смърт.

На изтезанията станал свидетел Адриан, един от членовете на преторията, знатен и богат човек, близък с императора. Той бил езичник и много се впечатлил от необяснимото за него търпение на християните. Адриан започнал сам да ги разпитва каква награда очакват от своя Бог за тяхното търпение. И в разговора с едва дишащите от телесна изнемога мъченици, Божията благодат се докоснала до добрата душа на Адриан.

Слушайки и гледайки тия люде, той разбрал божествената истина и като застанал сред преторията, казал на писарите, които записвали осъдените на смърт да запишат и неговото име, заедно с имената на тези светци мъченици, защото и той повярвал в техния бог Христос и с радост искал да умре за него.

Учуден от постъпката му императорът предложил на Адриан да се разкае, но той отказал. Тогава царят се разгневил, заповядал да го оковат в тежки железни вериги и да го отведат в тъмница, където били затворени останалите мъченици.

Адриан имал млада жена - Наталия, която изповядвала християнството. Когато научила за мъченията, на които бил подложен мъжът й, тя побързала да отиде при него в тъмницата, за да му даде сили. Там адриановата съпруга прислужвала на мъчениците и измивала раните им.

Скоро след кончината на мъжа си  се поминала и Наталия, която също била причислена от Светата църква към мъчениците, умрели за Христа.

Имен ден днес празнуват всички, които носят имената Адриан, Адриана, Наталия.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки