Раювският кромлех - съвременният мегалит с вдъхновяващи надписи


Раювският кромлех - съвременният мегалит с вдъхновяващи надписи
Снимки: Община Елена
19 Май 2018, Събота


Мисли на известни българи, издълбани в камъка, предизвикват вълнение и размисъл

Автор: Десант

Всяко лято в еленското село Раювци се провежда традиционният Раювски събор край едно от знаковите места в населеното място - паметника на Вълчан войвода. В началото на Раювци има малък стълб с указателни табели за разстоянията до известни градове в света и само една за България – до историческото Оборище, откъдето тръгва възкресението на новата българска държава, нашата свобода и независимост.

Сравнително новата забележителност в селото е т.нар Раювски кромлех. Той е изграден по подобие на откритите по нашите земи мегалитни съоръжения, датирани около шест века преди новата ера. По мнението на българските археолози, те са използвани от траките за календар и отчитане на времето, нещо като астрономическа обсерватория.

Кромлехите говорят много за начина на живот и културата на древните траки. Религията им била немислима без култовите ритуали и за тях най-често бил използван кромлехът. Името му идва от словосъчетанието на бретонски език на кръг и камък. Мегалитните съоръжения са изграждани от големи каменни блокове, наредени в кръг, или в няколко концентрични кръга, които достигали до 100 м в диаметър.

Най-известните кромлехи в Европа са в Бретон, Франция и Стоунхендж в  Англия.

Раювският също се надява да привлече в селото много туристи от близо и далеч. Летоброенето край него започна от лятото на миналата година. Той е рожба на родолюбива инициатива на един българин със силни родови корен по тези места.

Преди две години балканджията с помощта на дарители и помагачи издига единственият паметник на поборника за свобода – на Вълчова поляна над Раювци, до вековния дъб, старото черковище и новия параклис. Между светините са подредени грамадните каменни блокове, всеки със своето послание към хората, дошли на това докоснато от Бога място.



Върху камъните са издълбани мисли на различни известни българи, като идеята е думите им да предизвикат размисъл у четящите ги. 

Посланието на Паисий Хилендарски е под формата на отворен пергамент и започва с първите букви на азбуката ни. Издълбани са и малко познати мисли на Ботев, Левски, Стефан Стамболов.

Изписването на каменните блокове ще прекъсне засега до този с многозначителната препоръка на цар Борис ІІІ: „Като видиш порой, направи вада, да не залее целия бостан“.

Скулпторът, който издълбал над 4000 букви, знаци и символи от посланията заедно с езотеричните знаци върху отделен каменен блок е бургазлията Атанас Стоянов, който е еленски зет.



Всяка година Атанас Стоянов взима участие във Фестивала на пясъчните фигури в Бургас. 


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки