Любопитно: Каква е била техниката у дома преди сто години


Любопитно: Каква е била техниката у дома преди сто години
25 Август 2017, Петък


Гостуваща изложба в Пазарджик показва промяната, настъпила в ежедневието на българина, при навлизането на електрическите уреди, непознати до този момент. Подбрани са и автентични реклами и забавни текстове от тогавашната преса

Автор: Силвия Горанова

Регионалният исторически музей в Пазарджик представя гостуващата изложба „Техниката у дома през първата половина на XX век”. Експозицията е на Националния политехнически музей, реализирана с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

В Пазарджик тя ще бъде открита на 29 август, от 17,00 ч., в залата за временни изложби на музея.

Изложбата има за цел да запознае публиката с начините на организиране и поддържане на доброто домакинство, с това - как техниката помага за приятното прекарване на свободното време, как тя участва в постигането на успешни социални контакти и в подготвянето на модерните за времето си забавления.

Някои от експонатите са свързани с ежедневните дейности – готвене, чистене, гладене, пране и т.н., а други - с хобитата, поддържането на добрия външен вид, с приготвянето и консумирането на любими храни и напитки и т.н.

Идеята е публиката да се въведе в атмосферата на ежедневието на българите през първата половина на 20 век, по атрактивен начин да се покаже, че битовата техника активно присъства в типичния живот на градските фамилии и, че именно тя определя един добър за времето си стандарт на заможните българи, съизмерим с този на по-развитите европейски държави. 

Представят се около 50 различни домашни уреда, ползвани през първата половина на миналия век – времето на навлизането на електричеството в жилищата и на идеята за функционално обитаване на дома.

Акцентът е върху промяната, настъпила в ежедневието, при навлизането на електрическите уреди, непознати до този момент, в контекста на градското жилище.

Като илюстративен материал са подбрани автентични реклами и забавни текстове от тогавашната преса.

Изложбата е интересна и любопитна за всички, но е особено подходяща за семейства с деца, тъй като към нея е подготвена и съпътстваща програма, включваща детска книжка с развлекателни и образователни елементи.

Регионален исторически музей – Пазарджик също участва в проявата с интересни експонати от богатите си фондовете. 

Изложбата ще бъде на разположение на жителите и гостите на град Пазарджик до 29 септември 2017 г.


В категории: Новини , Общини , Духовни средища

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Mr Chris
25.08.2017 23:14:28
0
0
НИЕ НИ НУЖЕСТВАТЕ КРЕДИТИТЕ @ 2% ИНТЕРЕС ЗА КОМПАНИЯТА И ЧАСТНИТЕ
Цели? АКО ТОВА Е СЛУЧАЙ:
Попълнете и върнете
Име: ===
Необходима сума: ===
Продължителност: ==
държава
Цел: ===
Мобилен телефонен номер: ===
Идентификационна карта: ===

След като тази информация е получена от моята фирма, заемът ще започне бързо да се свързва с нас по електронна поща christloanfunds@gmail.com
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки