Ценни дарения постъпват в музея в Попово за неговата 90-годишнина


Ценни дарения постъпват в музея в Попово за неговата 90-годишнина
Снимки: Исторически музей-Попово
25 Август 2017, Петък


Едно от тях е архивът на един от създателите на Националния политехнически музей – доц. Младен Цонев. Вижте другите нови експонати 

Автор: Десант

Историческият музей в Попово тази година отбелязва 90 години от своето създаване.  По този повод от известно време в него постъпват много нови дарения.

Преди броени дни бе докаран архивът на доц. Младен Цонев – виден историк на техниката в България и един от създателите на Националния политехнически музей в София, дарен от съпругата му Еленка.



За да го докарат от столицата до Попово на арендаторът на земи в с.Дриново Георги Георгиев предоставя на музея камион, а двама доброволци помагат при товаренето и разтоварването на кашоните с ценни оригинални документи, спомени, магнетофонни записи, снимки и какво ли не още свързано с научно-техническата интелигенция на България от Възраждането до наши дни.

В началото на август в поповския музей постъпи друго интересно дарение – Калин Кукурешков предостави на институцията годишното течение на руското илюстровано списание „Нива" от 1878 г. Страниците на запазените от него 51 броя съдържат гравюри и информации за Руско-турската война от 1877-1878 г.



В края на юли пък фондовете на музея се обогатиха с един офицерски куфар за униформа от времето на Царство България.



През 1927 г. в Попово е основано Археологическо дружество. Първата експозиция е подредена през 1929 г. със събраните от членовете му предимно археологически паметници, в отстъпен от Общината дюкян. Скоро старините са пренесени в местното читалище „Св. св. Кирил и Методий“, в приземния   етаж на което на 8 септември 1957 г. е открита музейна експозиция, проследяваща историята на Поповския край от древността до средата на ХХ век.

През 1978 г. е уредена нова експозиция, но вече в сградата, в която музеят се намира и днес. Тя е строена в 1883 г. за околийско управление, от 1920 г. в нея е настанена новооткритата Поповска гимназия „Христо Ботев“. Предоставена е на музея през 1975 г. От 1991 година читалищната музейна сбирка е със статут на Общински исторически музей. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки