Обзаведен в стила на някогашния социалистически бит апартамент отваря врати в Димитровград


Обзаведен в стила на някогашния социалистически бит апартамент отваря врати в Димитровград
Снимка: Община Димитроврад
24 Август 2017, Четвъртък


Ето какво може да се види в стаите му

Автор: Десант

На 2 септември Димитровград ще отбележи своята 70-годишнина, но тържествата по този повод започват по-отрано.

В рамките на честването на юбилея врати отваря ретро апартамент, обзаведен изцяло в стила на някогашния социалистически бит.

Посетителите на жилището попадат в годините след 1951 г., когато вече са построени първите блокове в новия град. Дотогава пристигналите от всички краища на България бригадири са настанени във временни дървени постройки и палатки.

Поради недостига на жилища в началото, в новопостроените апартаменти се настаняват по две семейства. Семейството, което е имало деца, се разполагало в спалнята и още една стая, а това без деца - в отделна стая. Кухнята, банята и тоалетните били общи за всички обитатели на жилището.

Кухнята в апартамента, състоящ се от 4 стаи, превърнат в своеобразен музей, е изградена типична за времето си мивка от тухли. Тук, както бе нещо обичайно през соца, е намерило място и легло с пружина, както и традиционният бял бюфет.

Останалите стаи са спалня с гардероб от онова време, детско легло и кът за ръкоделие, съществувал във всички жилища, където жената е шиела и бродирала. В този кът на една маса са наредени шевна машина, списания, различни ръкоделия и модели, копирани от популярните за времето си списания – „Жената днес”, а по-късно и „Бурда”. 

Централно място в гостната или всекидневната заема голяма масивна полирана маса с тежка плюшена покривка и т. нар. полирован бюфет, където са подредени по-скъпите сервизи. Интериорът се допълва от радио, грамофон и вездесъщия телевизор „Опера”, на който посетителите ще могат да си припомнят някогашната черно-бялата картина на екрана.

Всички стаи са застлани с характерните за епохата жакардови килими, а стените им са украсени с предизвикващи сантиментално умиление ковьорчета.

Четвърта стая е обзаведена като кабинет, която е предвидена да функционира в бъдеще като информационен център, където туристите ще могат да получават информация за забележителностите из общината и близките й околности, информират от пресцентъра на димитровградската кметска администрация.


В категории: Новини , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки