Измамници събират пари за мъж, твърдят, че имал рак


Измамници събират пари за мъж, твърдят, че имал рак
Тази снимка и "дарителската" сметка на Николай продължават да стоят в няколко жълти сайта с приканващ текст хората да даряват средства за "болния"
23 Август 2017, Сряда


В престъпната схема са използвани фалшиви документи, реклама в жълти сайтове и страница във Фейсбук

Автор: Янко Георгиев

Съпругата на починал преди дни огнеборец, болен от рак, попадна на измама с фалшива епикриза, съобщава бТВ. Използвал я мъж, който събирал средства за собственото си лечение.

Пожарникарят Тодор Топлев загуби двегодишната си битка с левкемията. Той почина преди девет дни. В дарителската му сметка се бяха събрали 90 хил. лв., които обаче не бяха достатъчни за лечението му.


Славка Топлева

Потъналата в скръб съпруга на пожарникаря Славка разказва пред телевизията как е решила да направи добро в името на Тошко. Искала да дари значителната сума на друг нуждаещ се.

Така попада в социалните мрежи на Николай от София. Мъжът, който е на 37 години, твърди, че страда от рак на стомаха.

„Това е една и съща статия, която се върти в няколко страници в интернет. Реших да се свържа с човека, който е започнал тази кампания – Дани Новакова. Оказа се, че е най-близката приятелка на съпругата на Николай”, разказва Славка.

Преди да дари 90-те хил. лв. обаче Славка иска епикризата на Николай.


Фалшивата епикриза

Документът, който ѝ изпращат, обаче я кара да се усъмни в истинността му. Други документи също се оказват фалшиви. В банката пък излиза наяве, че сметката не е дарителска.

„Чувствам се ужасно, дори и 5 лв. да бях дарила, това означава, че съм подхранила една измамна мрежа”, споделя Славка.

Епикризата е издадена от Специализираната болница по детски болести в София. Това буди съмнение, тъй като пациенти там са единствено лица до 18 години.

Въпреки всичко, директорът ѝ Мария Екимова прави справка. Оказва се, че такъв мъж никога не е бил пациент на болницата. Подписалата се доцент Ковачева пък не работи там от десетина години.

„Епикризата е фалшива, категорично”, коментира Екимова.

От бТВ решават да продължат проверката и търсят Николай на посочения адрес – кооперация в центъра на София. „Няма такъв”, казва жена, която живее във входа от десетки години.

„Измама, лъжат, всички лъжат”, коментира гневно възрастната жена.

Журналистите се свързват и с администратора, създал групата за помощ на Николай. Обяснява, че жена на има Дани Новакова я помолила и тя направила страницата. Когато научила, че това е измама, я закрила. Твърди, че никакви пари не са успели да съберат.
Мозъкът на измамата – Новакова, е неоткриавема. Обавеният за контакти телефон е изключен.

По случая прокуратурата вече е започнала разследване.

В същото време обаче измамната реклама с "дарителската" сметка на Николай продължава да стои в няколко жълти сайта, които не са си напавили труда да свалят подвеждащия текст.  


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки