ПАРАДОКС: В Родопите може да останат без дърва за огрев


ПАРАДОКС: В Родопите може да останат без дърва за огрев
23 Август 2017, Сряда


Вижте какви са причините за кризата в региона

Автор: Десант

Хиляди домакинства в района на Кърджали може да останат без дърва за огрев през зимата заради липса на работници и масов износ на цепениците за съседна Гърция. В сезона за снабдяване с твърдото гориво доставките са спрени, алармира 24rodopi.com.

Мецията цитира Христо Петров, който пред радио „Кърджали“ уточнява, че работниците от района на родопския град са насочени към горите, засегнати от корояд. Изсичането на поразените дървета е единственото спасение от вредителя. Добитата дървесина обаче не се предлага на търговците за продажба. По обясненията на лесовъдите, тя не е годна за горене, нито за някакво друго приложение.

"Съществуващата работна ръка реже бор, който заминава за преработка в Бургас, Стамболийски или Казанлък, където има преработвателни предприятия за хартиената индустрия", пояснява пък Владимир Иванов от Кирково.

Той допълва, че дефицитът на дървата се подклажда и заради износа към Гърция, където местните търговци имат дългосрочни договорите с български партньори. Към южната ни съседка заминава основно добитата от Бургаския регион дървесина - от Сливен, Малко Търново, Бургас, Тополовград. Оттам транспортните разходи до Комотини и до Кърджали са едни и същи.

По данни на 24rodopi.com, липсата на дърва за огрев в региона е повишило тяхната цена от 150 на 180 лева за тон. Очакванията са в следващите месеци те още да поскъпнат, като няма изгледи доставките им да бъдат увеличени.


В категории: Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки