В първите дни на разкопките на "Сексагинта приста" намериха черни керамични лули


В първите дни на разкопките на  "Сексагинта приста" намериха черни керамични лули
Снимка: РИМ-Русе
23 Август 2017, Сряда


Вижте какво ще се проучва в римската крепост по време на тазгодишния археологически сезон

Автор: Десант

Започнаха археологическите проучвания на римската крепост "Сексагинта приста", съобщават от Регионалния исторически музей в Русе. В рамките на месец специалистите от музея ще довършват разкопките в участък от югозападната крепостна стена с U-образна бойна кула, намираща се в непосредствена близост до „порта принципия“ – параден вход на крепостта, който води към Принципията – щаб на войската, сърцето на укреплението.

Още от повърхността археолозите попаднаха на ценни находки – черни керамични лули от османския период. Черната керамика е характерна за Русчук от ХVІІІ-ХІХ век, описвана е от пътешественици, но всъщност музеят няма добри експонати от този период.

Предстои да се достигне до връзката на U-образната кула с крепостната стена, да се проучи тракийското ниво на обитаване на мястото и да слезе до стерилен пласт.

Още от първия ден археолозите фиксираха две ями от тракийско време – според ръководителя на разкопките археологът Никола Русев, тъкмо на такива места се откриват множество керамични съдове, понякога и нефрагментирани.

Към момента на "Сексагинта приста" са разкрити и проучени над сто ями, а повечето от тях са култови места, където траките са принасяли жертва – храна, поставена в съдове за хранене. Върху светилището от ями (датирано от ІІІ век пр. Хр.) по-късно се изгражда Храм на Аполон (ІІІ век сл. Хр.), където се пренасят култовите практики на древните обитатели.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки