Откриват музей на легендарната теснолинейка Септември-Добринище


Откриват музей на легендарната теснолинейка Септември-Добринище
Снимка: Гара Аврамово
22 Август 2017, Вторник


Сградата му е в близост до гара Цепина. Вижте как да стигнете до там

Автор: Десант

Много скоро легендарната теснолинейка Септември-Добринище ще може да се похвали със собствен музей. Той ще бъде открит на 3 септември от 14,30 ч. по инициатива на градското сдружение „За теснолинейката".

Сграда се намира в близост до гара Цепина, която се намира в дефилето на Чепинска река, на 8 км от Варвара - в посока Велинград, на 116 км от София и на 62 км от Пловдив. Тя е приведена в нужния вид от 20 доброволци, като ремонтните дейности по нея са продължили близо 2 години.

Отварянето на сградата за посетители цели да популяризира стогодишнината на жп линията и по този начин да привлича последователи към каузата за опазване на последната теснопътна жп линия у нас, посочват инициаторите на проекта.

Тази година ще се навършат 101 години от откриването на жп линията и 91 години от минаването на първия влак по маршрута Септември-Добринище. Влакчето със 760 мм междурелсие свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин по 125-километров тесен железен път.

От миналата година бе решено всяка първа неделя от месец септември да се отбелязва като празник на теснолинейката.

За откриването на Дом-музея до гара Цепина може да се стигне с влакове от: Септември - 13:10 ч.; София - 10:55 ч.; Пловдив - 11:00 ч.; Пазарджик - 11:28 ч.; Стара Загора - 09:07 ч.; Бургас - 06:50 ч.; 
Добринище - 10:10 ч.; Банско - 10:23 ч.; Разлог - 10:35 ч. и Велинград - 13:26 ч.

Организаторите препоръчват придвижването до Цепина да се осъществи с влак, поради липса на паркоместа за автомобили в района на гарата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки