България ще прави филм за истината около смъртта на старшина Николай Николов


България ще прави филм за истината около смъртта на старшина Николай Николов
Снимка: България в снимки от миналото
22 Август 2017, Вторник


Проектът е международен и е посветен на събитията около Пражката пролет. Разказът за момчето от с. Бъркачево, Врачанско  – единствената българска жертва по време на десанта в Чехословакия през 1968 г., е предоставен на режисьора Стефан Командарев

Автор: Стефан Здравков, Мездра

По традиция и тази година на 21 август група ветерани се събрахме пред паметната плоча на ст. Николай Цеков Николов на входа на СПГ по МСС в Мездра, където е учил през 1964 – 1966 г.

Старшина Николов е родом от с. Бъркачево, Врачанско. Той е единствената жертва от страна на Българската народна армия, която, заедно с петте други армии на страните членки на Варшавския договор, беше извършила десанта на 21 август 1968 г. в тогавашната Чехословашка социалистическа република.

Този път сред шепата ветерани дойде и известният наш кинорежисьор Стефан Командарев. Повечето от нас вече знаехме от медиите, че неговият филм „Посоки” е станал първият български филм, удостоен с честта да бъде представен на световния кинофестивал в Кан, Франция. Но почти никой от нас не го бе гледал.

Затова ни беше много интересно какъв ще бъде подходът на този утвърден наш кинаджия за началото на документалния филм за Горещото лято на 1968 г. Самият аз за първи път се виждах лично с него, защото се познавахме само от социалната мрежа „Фейсбук”.

Още при първите ни разменени писма и разговори по телефона, аз му бях дал дума, че независимо от ролята, която ще ми даде в неговия творчески екип, аз съм готов просто като редник от запаса да служа, да работя и дам всичко от себе си, за да покажем истината за гибелта на моя приятел Николай Николов!

Както ни обясни Стефан Командарев, по случай 50-та годишнина от инвазията в ЧССР, е в ход голям проект всяка от петте държави членки на бившия Варшавския договор да сътвори отделен свой филм за отражението и върху съответното общество.

За България тази чест е заслужил със свой защитен проект именно Командарев. Снимките за филма ще започнат в средата на октомври.

Но, както разбираме, всяка отделна държава ще работи за своята територия и при този проект ние трудно ще стигнем до разкриване на истината за убийството на ст. Николай Николов.

Затова по своя инициатива аз отново ще посетя Прага и Раковник към края на септември. За съжаление отново не получих никаква подкрепа от компетентните български и чешки иституции и сам надали ще успея да се срещна с все още живите, осъдени от чехословашки съд убийци на нашия войник.

А след смъртта на Иржи Балоушек, все още живи са само Милислав Фролик и Рудолф Странски. И само те знаят пълната истина и ако след петдесет години съвестта им заговори, може да я споделят за историята...  

Надявам се, че поне сегашният министър на отбраната Красимир Каракачанов ще изпълни обещанието си, което лично ми е дал още като заместник-председател на Народното събрание и тези дни потвърди – един автобус с ветерани от десанта през 1968 г. в тогавашна ЧССР отново да посети паметните места в днешните Чехия и Словакия.

Сред които е и лобното място на старшина Николов - единственият български войнишки паметник край селцето Нови дум до стародавния град Раковник (известен с това, че още през 903 г. там се е правило първото пиво в цяла Бохемия, което от Средновековието до днес носи колоритното име „Палавият бакалар Ян Пичка”).


В категории: Новини , Международна политика , Нова история , Свят

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Ангел Николов, историк
08.12.2017 00:33:44
0
0
Да бе!
1
Mr Chris
25.08.2017 23:29:46
0
0
НИЕ НИ НУЖЕСТВАТЕ КРЕДИТИТЕ @ 2% ИНТЕРЕС ЗА КОМПАНИЯТА И ЧАСТНИТЕ
Цели? АКО ТОВА Е СЛУЧАЙ:
Попълнете и върнете
Име: ===
Необходима сума: ===
Продължителност: ==
държава
Цел: ===
Мобилен телефонен номер: ===
Идентификационна карта: ===

След като тази информация е получена от моята фирма, заемът ще започне бързо да се свързва с нас по електронна поща christloanfunds@gmail.com
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки