Уловиха край Бургас смок рекордьор


Уловиха край Бургас смок рекордьор
22 Август 2017, Вторник


По своята дължина влечугото се доближава до световните рекорди за Големия стрелец

Автор: Десант

Змия с рекордна дължина от над два метра е уловена от екип специалисти край Бургас. Влечугото е намерено при рутинен мониторинг, извършен от група учени и студенти от БАН, Софийски и Шуменски университет.

Става дума за неотровен смок, който принадлежи към вида Голям стрелец (Dolichophis caspius). Общата дължина на екземпляра рекордьор е 203 см. Съотношението на дължината на тялото, отнесено към дължината на опашката, показва, че животното е женско, поясняват експертите.

Досега на територията на  България има документирани само две съобщения за уловени змии с дължина над 200 см. 

Едната е открита от Андрей Стоянов от Националния природонаучен музей при БА), но няма снимки или данни относно пол и географско находище. Другата е намерена от д-р Георги Попгеоргиев и Димитър Плачийски в Източни Родопи и е женска. Дълга е 202 см.

„Тези три змии са рекордни за България и дори се доближават до световните рекорди за Големия стрелец“- поясняват проф. Николай Начев и д-р Мирослав Славчев, които документираха находката край Бургас. Те подчертават, че змията е неотровна и е засечена в ненаселен район, така че новината е преди всичко повод за гордост, отколкото за притеснение за местните хора.


Проф. Николай Начев със смока рекордьор


В категории: Парадокси , Бургас

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки