Ще заснемат с лазерно сканиране 14 зони с регистрирани археологически обекти


Ще заснемат с лазерно сканиране 14 зони с регистрирани археологически обекти
Карта: ariadne-portal.dcu.gr/
21 Август 2017, Понеделник


Проектът е на НАИМ, а получените данни ще допълнят „Археологическа карта на България“

Автор: Десант

Националният археологически институт (НАИМ) с музей при БАН обяви публично състезание за възлагане на обществена поръчка за извършване на въздушно лазерно сканиране и въздушно заснемане на 14 зони с регистрирани археологически обекти от територията на България с обща площ около 100 кв. км.

В рамките на проекта ще бъдат изработени цифрови модели на повърхността, като получените данни следва да дадат информация за неизвестни археологически обекти в труднодостъпни райони, които да допълнят Автоматизираната информационна система „Археологическа карта на България“ и да дадат отговор на конкретни научни въпроси.

Срокът за изпълнението на въздушното лазерно сканиране и заснемане е не по-късно от 31 август 2018 г., а стойността на поръчката е 125 хиляди лева.

Припомняме, че миналата година успешно приключи участието на НАИМ в международния дигитален проект ARIADNE. В специализирана дигитална платформа е събрана и интегрирана информация от различни по вид и структура археологически бази данни.

По думите на директора на института доц. д-р Людмил Вагалински, Автоматизираната информационна система „Археологическа карта на България”, с която страната ни участва в тази онлайн платформа, е създадена, поддържана и  осъвременявана с пари и специалисти на НАИМ от 1990 г. насам. В нея са нанесени около 20 000 значими обекти, но те са едва 1/10 от общо около 200 000 обекта на територията на цялата страна.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки