Ада тепе се разтърсва от взривове


Ада тепе се разтърсва от взривове
21 Август 2017, Понеделник


Вижте какво подготвят канадците от „Дънди прешъс", на които бе дадена концесия за добив на злато в Крумовградско

Автор: Дина Харизанова

Това лято край крумовградското Ада тепе е горещо. Не заради високите температури, а тъй като от известно време, мине се не минат няколко дена, и проехтяват взривове. Концесионерите на златните залежи от канадската компания "Дънди прешъс" подготвят площадката за обогатителната си фабрика, където ще се преработва рудата, съдържаща благородния метал.

От уведомително писмо на "Кристална вода" АД, която изпълнява взривните работи, става ясно, че снарядите са разполагани на дълбочина от 2 до 12 м под нивото на терена.

Дъндитата се хвалят, че строителните работи по проекта „Крумовград" продължават по график, така че обектът да бъде въведен в експлоатация в края на 2018 г. В момента капиталовите разходи на компанията са насочени предимно към златодобива от Ада тепе. 

Припомняме, че проектът за златен рудник е на „Болкан минерал анд майнинг" (БММ), дъщерна компания на канадската „Дънди прешъс металс", която разработва златното находище край Челопеч. Той предвижда да бъдат изкопани 15 млн. тона руда, от които се очаква да бъдат добити 20 тона злато, срещу 2-4% отчисления в полза на нашата държава.

Нито протестите на сдружение „Живот за Крумовград”, нито на общината, нито на гражданите и  кметовете на до хълма села - Дъждовник, Овчари и Звънарка, попречиха на правителството да предостави на канадците 30-годишната концесия за добив на злато и сребро в находището “Хан Крум”, над родопското градче, която заплашва района с екологичен апокалипсис.

Откакто дружеството получи зелена светлина за добива на злато в Крумовград, случващото се в този родопски край потъна в плътно информационно затъмнение. От време на време се прокрадват информации как компанията дала 500 000 лева на Община Крумовград (дължи ги съгласно подписания меморандум между канадската фирма и местната администрация.

Крумовградският общински съвет, от своя страна" реши те да отидат за водоснабдяването на с. Звънарка, за събаряне на опасни сгради в бившия казармен район, за осигуряване на средства за хореограф на танцов клуб „Китка“ и за носии на танцов клуб „Жарава“, за откупуване на книгата на Мая Вапцарова „Докосване до сътвореното“, за преасфалтиране на част от ул „Хр. Ботев” и част от Кооперативния пазар в родопския град, за вътрешна водопроводна мрежа на с. Голяма Чинка, за ремонт на църквата в с. Черничево и за направата на навес в с. Бук!

Както бе коментирано преди време в публикация на 24rodopi.com от миналата година, "при по-задълбочен анализ на потребностите  на хората и правомощията на местната власт става ясно, че разпределението на средствата обслужва на първо място строителните фирми, а единствената цел е да бъдат компенсирани дългосрочните пропуски на кмета и на цялото общинско управление по отношение качеството на живот на населението в Крумовградско. Всеки, който добре познава проблемите на местната общност, ще разчете решението като популистко, а търсеният от него ефект е парите от „Дънди прешъс метaлс – Крумовград АД” да послужат за укрепване имиджа на кметската институция".

Така излиза взривовете на Ада тепе ще променят силуета на живописния родопски ландшафт, а последствията от златодобива ще натровят хората и природата в околността срещу... един дървен навес, няколко носии и малко водопроводни тръби.



В категории: Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки